Povodom 2. avgusta, Dana opštine Veliko Gradište, na svečanoj sednici zvanice iz političkog, privrednog, kulturnog i javnog života pozdravio je Nedeljko Todorović, predsednik Skupštine opštine. Iz inostranstva su došle prijateljske delegacije opština Rešica, Nova Moldava, Banja Herkulana iz susedne Rumunije, a bili su tu i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Ministarstva unutrašnjih poslova, Vojske, SUBNOR-a, direktori javnih preduzeća, članovi Opštinskog veća…

Obraćajući se učesnicima svečanosti Dragan Milić, predsednik opštine rekao je:

– Pre 10 godina doneli smo odluku da se 2. avgust, kada se slavi Sveti Ilija, obeležava kao Dan opštine, a osnovni razlog jeste to što se toga dana u gradu okupi najveći broj ljudi. Naravno, ne zaboravljamo ni druge praznike kao što je Dan oslobođenja. Trenutak je da sumiramo rezultate u proteklom periodu i apostrofiramo prioritete budućnosti. Očekuje nas ogroman posao, ostvarivanje ciljeva od pre nekoliko godina. Opština Veliko Gradište bila je među pet najuspešnijih u Srbiji, za šta je dobila posebno priznanje i želimo da se rezultatima rada ponovo istaknemo. Imamo kapacitete, prirodna bogatstva, potencijal u ljudstvu, a tu su i investitori. U prvom planu su nam turizam i poljoprivreda, rekao je Milić.

Na sednici su dodeljene i nagrade organizacijama: MZ Doljašnica, u čijim se aktivnostima istakao Milan Petrović-Pane, MZ Veliko Gradište, Motel „Dinčić“, vlasništvo Gorana Dinčića, Pansion „Tamaris“, Lovačka sekcija iz Desina, Policijska stanica Veliko Gradište i Fudbalski klub „Mladost“ iz Biskuplja.

U muzičkom delu programa učestvovali su profesori Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Požarevca: Spomenka Milosavljević, Ilija Rajković i Marko Kostić.

Na svečanoj sednici uručena su priznanja najuspešnijim pojedincima. Miroslav Pajkić, poljoprivredni proizvođač iz Gareva koji već duži niz godina spada u red značajnijih stočara na prostoru opštine. Zlatoljub Žikić takođe duži period ostvaruje zapažene rezultate u oblasti ratarske proizvodnje obrađujući više od 110 hektara. Kostadin Ilić je višestruki dobrovoljni davalac krvi koji se oko 60 puta se odazvao ovim akcijama. Dobitnik je značajnih priznanja Crvenog Krsta. Milan Đuričić, trener prvog tima OK VGSK i selektor odbojkaške kadetske reprezentacije Srbije, sa kojom je osvojio srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u Holandiji, na Olimpijadi mladih u Finskoj i titulu Svetskog prvaka na prvenstvu u Italiji. Budući da se trenutno nalazi na prepremama, nagradu je primio otac Dragomir Đuričić. Među prosvetnim radnicima istakla se Zvezdana Stojanović, učiteljica OŠ „Vuk Karadžić“ iz Majilovca. U radu sa decom postigla je uspehe u oblasti folklora, ritmike, hora.Dejan Milosavljević iz Makaca, uzoran je poljoprivrednik i društveni radnik u pomenutoj MZ, aktivan i u sportu. Na kraju spiska nagrađenih je Ilija Ivanović, dobitnik diplome Vuk Karadžić, ove godine proglašen učenikom generacije Srednje škole u Velikom Gradištu. Dodela nagrade Ivanoviću predstavlja ujedno i priznanje mladim ljudima koji tragaju za svojim identitetom i uzore traže u najboljima. Zahvaljujući u ime laureata, on je rekao:

– Primljena priznanja su posebna podrška i podsticaj za dalji rad. Čast mi je da zahvalim srednjoj školi u Velikom Gradištu, bez čije pomoći ne bih realizovao mnogo projekata. Želim da istaknem da podrška opštine građanima koji imaju ideje i mogu da ih ostvare je obostrano korisna. Ime Velikog Gradišta čulo se u mnogim gradovima zemlje i sveta, pomenuću finski parlament, rekao je Ivanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari