U Vašingtonu je održan tradicionalni Molitveni doručak. Domaćin Barak Obama poručio je da se moli da političari vrate duh učtivosti i prevaziđu međusobne podele. Obama je na tradicionalnom skupu rekao da podele u Vašingtonu nisu ništa novo, ali da „postoji osećaj da ima nečeg različitog sada, da je nešto pokvareno“, „da političari u Vašingtonu ne služe ljudima kao što bi trebalo“.

Američki predsednik je rekao da se vodeći američki političari brzo ujedine u vreme krize, ali da kada je reč trajnijim problemima, kongresmene prevlada ideologija i nadmetanje za moć. Obama je od njih zatražio da uz pomoć vere prevaziđu podele i ujedine se oko zajedničkih ciljeva.

„Možete osporavati moju politiku a da ne osporavate moju veru. Ili, isto tako, moje poreklo“, rekao je Obama posredno odgovarajući na primedbe da nije rođen u SAD, što je uslov da neko dođe u Belu kuću.

Na Molitvenom doručku koji svake godine već više od pet decenija u „molitvi za Ameriku“ okuplja predsednika SAD, članove Kongresa, visoke predstavnike tamošnje administracije i zvaničnike iz čitavog sveta prisustvovalo je oko 3.000 političara.

Na tradicionalnom skupu prisustvovali su potpredsednik Džozef Bajden, državna sekretarka Hilari Klinton i Hose Luis Sapatero, premijer Španije koja predsedava Evropskoj uniji.

Počasni govornik na pedeset osmom molitvenom doručku bio je Sapatero, čija zemlja predsedava EU. On je govorio o potrebi da se otvori što više radnih mesta za one koji su ostali bez posla zbog svetske ekonomske krize. Svi koji su izašli za govornicu vašingtonskog hotela „Hilton“ nisu u molitvama zaboravili Haićane unesrećene razornim zemljotresom.

Tradicija okupljanja na Molitvenom doručku ustanovljena je pre više od 50 godina, za mandata predsednika Dvajta Ajzenhauera, koji je sa grupom kongresmena došao na ideju da organizuje zajednički skup čija bi okosnica bila molitva za Ameriku. Ideja je bila da se pomogne u prevazilaženju tadašnjih podela u američkom društvu, nalik na one koje i danas postoje između plave – demokratske i crvene – republikanske Amerike, a za koju se američki predsednik Obama zavetovao da će je prevazići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari