Roditelji koji su pokušali da predaju dokumentaciju za povraćaj PDV na opremu za bebe požurili su jer će to pravo moći da ostvare tek od 1. jula naredne godine. Nejasno je kako će se utvrđivati iznos mesečnih primanja ili imovine.

Od 1. januara stupila je na snagu odredba Zakona o izmenama Zakona o PDV-u kojima je moguć povraćaj novca od PDV-a za kašice, mleko za odojčad, krevetac, kolica, stolicu za hranjenje, stolicu za automobil i pelene. Zahtev za refundaciju PDV-a može da se podnese dvaput godišnje i to od 1. do 15. februara, odnosno od 1. do 15. jula tekuće godine.

Ovo je unelo blagu zabunu među pojedinim roditeljima, a kako je nezvanično rečeno u Poreskoj upravi, povraćaj PDV-a će se vršiti za šestomesečni period tako da je prvi zahtev moguće podneti tek u julu. Pravo na refundaciju može se ostvariti za proizvode kupljene do navršene prve godine starosti deteta u iznosu do 40.000 dinara a za proizvode kupljene od navršene prve do druge godine u iznosu do 30.000 dinara. Pravo na povraćaj PDV-a imaju roditelji, odnosno staratelji čiji je ukupan neto prihod u tekućoj godini ostvaren u iznosu manjem od 960.000 dinara, odnosno 80.000 mesečno, a čija je ukupna imovina na koju se plaća porez na imovinu manja od 23,4 miliona dinara.

Kako je ranije saopšteno, roditelj koji ostvaruje pravo na refundaciju PDV-a na bebi opremu treba samo da popuni zahtev i dostavi fiskalne isečke koji pokazuju visinu PDV-a koja treba da mu se vrati.

Jedini podatak koji roditelj u zahtevu za refundaciju upisuje jeste svoj takozvani JMBG, matične brojeve supružnika i deteta, iz kojih se mogu dobiti sve potrebne informacije (o državljanstvu, visini prihoda, roditeljstvu) tako da nema potrebe da se dostavljaju posebni dokumenti i dokazi. Ipak, kako nezvanično saznajemo u Poreskoj upravi u Požarevcu, još uvek nije jasno da li će biti potrebna dodatna dokumentacija kao što je uverenje o broju članova domaćinstva ili na koji način će se utvrđivati visina prihoda. Pored kopija računa biće neophodno i dostavljanje originalnih isečaka. Da podaci na originalnim računima ne bi izbledeli poželjno je čuvati ih na tamnom mestu. Za sada ima mnogo nejasnoća u vezi sa povraćajem PDV-a, ali je sigurno da će zahtev za povraćaj biti moguće da se preda tek u drugoj polovini ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari