„Mi smo možda potcenili osećanja i reagovanja koja će to izazvati“: Sagovornici Danasa o vraćanju spomenika srpskim oslobodiocima na groblje u Prištini

Ostavite komentar


  1. Možda bi trebalo spomenik zahvalnosti Francuskoj iz Prvog svetskog rata pometiti u Vinču, da bi se napravilo mesto za postavljanje spomenika nevino nastradalim civilima u intervenciji NATO-a 1999. u Srbiji.
    Pa ga posle nekog vremena vratiti, što bi se istovremeno smatralo izvinjenjem ….

  2. Tребало би проверити да ли су испод споменика српским јунацима сада уградили шине – злу не требало, до следеће прославе победе Немаца, Албанаца и Француза у Првом светском рату.

  3. Arogantna i beobrazna izjava ali ne i iznenadjujuca. Oni su se „iznenadili“ reakcijama na njihovo uredjivanje srpskog pravoslavnog groblja i pomeranje spomenika poginulim Srbima iz I svetskog rata? Kao i time sto su na srpsko groblje ugurali ‘spomenik“ francuskim vojnicima koji su poginuli tokom BESPRAVNOG bombardovanja Srbije? Devetorica francuskih vojnika poginulih prilikom illegalne akcije su bitniji od stotina ubijenih Srba iz I svetskog rata? Kakve uostalom veze imaju ti francuski vojnici sa I svetskim ratom? To bombardovanje je u suprotnosti sa I svetskim ratom i u sustini ponistava rezultate I svetskog rata. Zar nisu mogli negde drugde da postave taj spomenik francuskim vojnicima? Naravno da su mogli, medjutim radi se o siroj akciji sminkanja istorije, uklanjanja nezgodnih „svedoka“ i spomenika, brisanja tragova Srba na Kosovu i uspostavljanja nove „istorije“ koja je u skladu sa sadasnjim interesima Francuske i jos nekih drzava. Nije slucajno da je samo par dana kasnije neamcki ambasador Decane nazvao „kosovskim spomenikom kulture“ ili sto je pre neki dan lazni „pop“ iz Albanije provalio u srpsku pravoslavnu crkvu na Kosovu i samoproglasio je albanskom.

  4. Jedno IZVINI jos nedostaje. Da je Godpodin to jos rekao mogli bi da mu i poverujemo, da mu je zao, sto se sve dogodilo. Vracanje spomenika na prvobitno mesto je nesto minimalno sto je moralo biti uradjeno. Ni u kom slucaju to nije izvinjenje.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. i 25. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Vidojković, pisac

Danas su jedine normalne dnevne novine u zemlji. Kad bih čitao nešto drugo potpuno bih poludeo.