Vraćanju starog sjaja ergele pomažu i grad i država 1Foto: M. V.

U ergeli „LJubičevo“ ovih dana odvijaju se aktivnosti na više lokacija, kako bi se što spremnije dočekale predstojeće, 55. po redu, LJubičevske konjičke igre.

Kako nam je rekao Mirko Stojanović, direktor JP „LJubičevo“, radi se na obnavljanju štala i manježa, kao i uređenju šetačke zone. „Prva štala za smeštaj konja već je 60 odsto gotova, a do kraja godine, pored nje, biće završena i druga, kao i manjež za konje. Takođe, rekonstruišemo pešačku zonu i javnu rasvetu, na površini od oko 2.000 kvadrata. U te radove biće uloženo 70 miliona dinara, od čega država daje 40 miliona, a iz gradske kase biće izdvojeno 30 miliona – kaže Stojanović. Da bi svi planirani poslovi bilo obavljeni na vreme, angažovali su izvođače javnih radova, njih 15, koji za te poslove dobijaju neto zaradu od 25.000 dinara mesečno, plus putne troškove.

Prošle godine obnovljena je trofejna sala, a završen je i Avantura park za decu od 6 do 12 godina, kao i trim staza sa teretanom. „Posećenost Avantura parka nadmašila je sva naša očekivanja. Svakodnevno dolaze deca iz grada i okoline, a posećuju nas i u okviru školskih ekskurzija. I na trim stazu i teretanu svakog dana dolaze rekreativci, jer ovde imaju odlične uslove za trčanje i vežbanje“, kaže naš sagovornik i dodaje da gosti mogu da uživaju i u vožnji fijakerom koji vuku dva lipicanera. Turističku ponudu „LJubičeva“ upotpuniće i veliki lavirint, koji će se prostirati na površini od 2,5 hektara. Javna nabavka za lavirint je gotova i njegovo formiranje počeće tokom jeseni, jer je to pogodno vreme za sadnju sadnica. Biće postavljen i sistem za zalivanje i sve te radove biće uloženo oko šest miliona dinara, koje obezbeđuje grad Požarevac. „Zahvalni smo gradonačelniku Banetu Spasoviću, jer napretka ne bi bilo da nije njegove podrške. Zahvalni smo i Republici Srbiji, kao i predsedniku Vučiću, jer nam mnogo pomažu oko investicija, kako bismo što pre vratila stari sjaj najstarijoj srpskoj ergeli“, ističe Stojanović.

Ergela ima i svoju ekonomiju, jer sama uzgaja stočnu hranu za konje. „Semensku pšenicu smo posejali na 80 hektara i imali smo odličan prinos, šest tona po hektaru. Dobar prinos zabeležio je i ovas koji smo skinuli sa oko 40 hektara, a nadamo se i odličnom rodu kukuruza, zasejanom na 130 hektara. Imamo i 25 hektara lucerišta formiranog prošle godine, kao i ovogodišnje lucerište na 10 hektara, dok je ostalo zemljište pod pašnjacima i livadama. Ukazao bih i na odličnu saradnju sa Poljoprivrednom savetodavnom i stručnom službom Požarevac, čije savete primenjujemo kod gajenja useva“, objašnjava Stojanović.

Sve radove oko useva sami obavljaju, a ove godine grad im je obezbedio kupovinu traktora, kako se ne bi više plaćalo trećim licima za takve usluge. „Mehanizacija je prilično stara, najmanje 35 godina, i često se kvari. Ipak, uspevamo da sve sami odradimo, čime ostvarujemo znatnu uštedu“, tvrdi direktor. Velika ušteda postignuta je i smanjivanjem broja zaposlenih sa 41, koliko ih je bilo pre tri i po godine, kada je Stojanović došao na čelo „LJubičeva“, na 17. „Optimalno bi bilo da imamo još pet štalskih radnika i jednog traktoristu. Međutim, njih možemo da angažujemo samo na određeno, dok traje zabrana zapošljavanja u javnom sektoru. Fale nam i jahači, ali oni hronični nedostaju u Srbiji, jer zbog malog broja trka odlaze u inostranstvo“, objašnjava Stojanović, koji s ponosom ističe podatak da u ergeli trenutno ima 60 priplodnih i trkačkih konja. Podseća da je grlo Megabajt osvojio drugo mesto u Šapcu, a Karma četvrto i dodaje da će čestvovaće i na LJubičevskim konjičkim trkama, zajedno sa Tijaretom.

Izmireni dugovi

Mirko Stojanović, direktor JP „LJubičevo“, došao je na čelo tog preduzeća u martu 2015. godine. Sačekali su ga veliki dugovi, blokirani računi, radnici bez plata, a hrane za konje bilo je 2,6 tona, što je dovoljno samo za pola meseca. Danas dugova više nema, računi su odblokirani, radnici redovno primaju plate, a hrane za konje ima oko 20 vagona, ili za 2,5 godine. Za 3,5 godine, uz veliku pomoć grada, uspeo je da izvuče preduzeće iz krize i da zabeleži pozitivno poslovne rezultate. „Prošle godine ostvarili smo dobit od devet miliona dinara, iako je 2017. bila sušna i usevi su slabo rodili. Usevi su sada odlični i očekujemo još veću dobit do kraja godine“, ističe Stojanović.

Sportska ustanova

Komentarišući izjavu gradonačelnika Požarevca Baneta Spasovića, koji očekuje da JP „LJubičevo“ postane sportska ustanova, Stojanović kaže: „Mi smo spremni za realizovanje takve ideje, da od preduzeća postanemo javna ustanova. Imamo uslove za to, samo treba sprovesti pravnu regulative i nadam se da će do kraja godine sve biti završeno“.

Ovaj projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Grada Požarevca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari