Drvorez na kojem je predstavljen norveški kralj Olaf Peti i predsednik SFRJ Josip Broz Tito, posle osam godina vraćen je u Kuću srpsko-norveškog prijateljstva u Gornjem Milanovcu. Drvorez površine sedam kvadratnih metara, delo nepoznatog autora, 1987. godine bio je postavljen u Kući srpsko-norveškog prijateljstva koja simbolizuje stradanje srpskih interniraca u fašističkim logorima u Norveškoj.


Na duborezu su reči Olafa Petog: „Mi u Norveškoj veoma cenimo prijateljstvo dva naroda i rado, na ovaj način, upućujemo svoje pozdrave i najbolje želje“. Titove reči su: „Naša zahvalnost za sve ono plemenito i ljudsko što su Norvežani učinili prema zatočenicima i žrtvama fašizma, ostaće trajna uspomena.“

Kako je objasnio domaćin Kuće srpsko-norveškog prijateljstva Dragiša Ostojić, drvorez s likom dva državnika sklonjen je posle političkih promena 2000. godine, kada je „nova vlast zahtevala da se ukloni sve što podseća na Tita“. Ostojić je rekao da su brojni građani, kao i gosti koji su dolazili iz Norveške, sa čuđenjem pitali zašto je sklonjeno delo koje je zauzimalo centralni deo velike sale, zahtevajući da se ponovo vrati. To je učinjeno uoči Dana pobede i Dana Evrope, a povodom obeležavanja Dana ustavnosti Kraljevine Norveške.

Obeležen Dan ustavnosti

Dan ustavnosti Kraljevine Norveške – 17. maj – obeležen je juče u Gornjem Milanovcu svečanom akademijom, kojoj je prisustvovao norveški ambasador u Srbiji Nils Ragnar Kamsvag. Potomci bivših srpskih interniraca u fašističkim koncentracionim logorima u Norveškoj za vreme Drugog svetskog rata i članovi Srpsko-norveškog društva okupili su se tim povodom u Kući srpsko-norveškog prijateljstva, koja simbolizuje saradnju dva naroda. Delegacija Gornjeg Milanovca danas će biti gost Ambasade Norveške u Beogradu, gde će se održati centralna svečanost povodom Dana ustavnosti te skandinavske države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari