Izvršni odbor „Elektroprivrede Srbije“ je doneo odluku da se cena uglja za industriju i široku potrošnju iz Rudarskog basena „Kolubara“ i „Termoelektrana – kopova Kostolac“ – vrati na nivo iz januara 2013. godine i da se u ovoj godini ne povećava.


Odluka o zadržavanju stare cene uglja doneta je s obzirom da je izvesno da će doći do povećanja cene električne energije. U EPS-u je procenjeno da zadržavanje cene uglja na nivou od pre dve godine značajno utiče na to da troškovi za grejanje tokom zimske sezone što manje opterete budžete domaćinstava.

Nepromenjena cena uglja doprineće tome i da mnoga domaćinstva grejući se na ugalj ekonomski lakše prebrode narednu zimu. Tako će sada cena sirovog uglja iz „Kolubare“ ostati na nivou od 3.452,42 dinara po toni sa uključenim porezom na dodatu vrednost, dok je cena uglja iz “Kostolca“ 2.957,35 dinara po toni sa uključenim porezom na dodatu vrednost.

Podsećamo da „Elektroprivreda Srbije“ ne može da utiče na cene kod prodavaca uglja, niti na cene transporta ovog energenta. Korekcija cene uglja za industriju i široku potrošnju bila je predviđena i opravdana ekonomskim razlozima, ali pre nego što je bilo predviđeno da se koriguje cena električne energije od 1. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari