Ustavni sud Srbije usvojio je još 202 žalbe neizabranih sudija i naložio da se oni ponovo izaberu, objavljeno je u najnovijem Službenom glasniku. Naime, Ustavni sud Srbije je utvrdio da u postupku odlučivanja o njihovim prigovorima Visoki savet sudstva (VSS) nije dokazao da sudije ne ispunjavaju uslove za izbor na stalnu sudijsku funkciju.

Ustavni sud je naložio Visokom savetu sudstva da u roku od 60 dana od prijema odluke izvrši izbor podnosilaca žalbi, odnosno neizabranih sudija.

Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije, kaže za Danas da je Ustavni sud potvrdio ono što Društvo tvrdi sve vreme da će neizabrane sudije morati da budu vraćene na posao. Prema njenim rečima, posle ove sednice USS, na kojoj je vraćeno 202 sudija, održana je još jedna sednica na kojoj su usvojene žalbe još 55 sudija.

Inače, predsednica Društva sudija Srbije juče je boravila u Briselu, gde je kao član tročlane delegacije Medela, Evropskog udruženja sudija i tužilaca za demokratiju i slobodu, razgovarala sa komesarom za proširenje EU Štefanom Fileom o koracima koje treba preduzeti, kako bi greške u reformi pravosuđa bile što lakše prevaziđene.

Podsetimo, prve odluke o usvajanju žalbi Ustavni sud je doneo sredinom jula, posle čega je u septembru Visoki savet sudstva izvršio izbor 304 sudije. Te sudije treba do 18. novembra da se jave na dužnost u sudove u kojima su radili pre nego što im je prestala dužnost, odlukom prvog sastava VSS 1. januara 2010. godine.

Ustavni sud Srbije treba da odluči o još više od 100 ustavnih žalbi neizabranih sudija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari