Vranje: Od korona virusa u Pčinjskom okrugu preminulo 649 lica 1ZC Vranje

Prema poslednjem, ali ne i konačnom preseku broja smrtnih slučajeva, koje radi Zavod za javno zdravlje u Vranju u ovoj godini od posledica virusa covid 19 preminulo je 649 osoba.

Najveći broj smrtnih slučajeva zabeležen je u dve kovid bolnice regionalnog ZC u Vranju, ukupno 361.
– Brojke su varljive u smislu da svi podaci još uvek nisu sređeni u skladu sa pravilima njihove obrade. Pravu situaciju za analizu kada su u pitanju brojevi imaćemo u narednih nekoliko meseci – objašnjava za Danas dr Biljana Popović, epidemilog u Zavodu za javno zdravlje koja dnevno ažurira pristigle lekarske izveštaje sa terena Pčinjskog okruga.
Od proglašenja pandemije u Srbiji 6. marta 2020.godine, prvi slučaj oboljevanja od virusa covid 19 registrovan je dvanaest dana kasnije, a prva preminula osoba je registrovana 28.marta.
– U prvoj godini pandemije imali smo 215 smrtnih ishoda, a pri kraju ove godine taj broj u Pčinjskom okrugu je trostruko veći. Sve dalje analize, ali i precizno sređivanje podataka o preminulima daće nam pravi uvid – komentariše sagovornica Danasa apelujući da „samo racionalno sagledavanje uzroka može dati i konkretne odgovore na posledice“.
Dr Sladđan Stanković, epidemiolog u istoj zdravstvenoj ustanovi, navodi da je „na veći broj smrtnih slučajeva uticao četvrti talas epidemije virusa“.
– Imali smo proces vakcinacije, ali i jače delovanje virusa na širem području Pčinjskog okruga. U Vranju je broj smrtnih ishoda najveći, s obzirom na broj stanovnika, ali je smrtnost umanjena dobrom vakcinacijom u Preševu i Bosilegradu – kaže Stanković za Danas.
Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari