Vranjski fenomen: U poslednjih 10 godina zapaljeno tridesetak automobila, niko nije odgovarao 1Foto: Infovranjske.rs

Najnoviji slučaj kada su prošlog vikenda zapaljeni automobili direktora JP Parking servis Dejana Manića, funkcionera Jedinstvene Srbije, samo je još jedan u nizu priromanskih incidenata koji su u Vranju postali deo svakodnevice u obračunima sa „političkim neistomišljenicima“, ocenjuju sagovornici Danasa.

U Vranju su goreli automobili Zorana Antića, bivšeg gradonačelnika i predsednika Gradskog odbora SPS, Slaviše Bulatovića, aktuelnog narodnog poslanika SNS, Dragana Antića Recka, predsednika FK Dinamo, Miše Stojmenovića privatnog ugostitelja i fotografa, policijskih službenika, vlasnika auto servisa, privatnih preduzetnika…

Ovaj „serijal“ od slučaja do slučaja traje punih deset godina, a pregled medijskog izveštavanja o sudskim procesuiranjima govori da do sada nijedan od počinilaca nije dobio zakonsku sankciju za počinjeno krivično delo.

Zoran Antić, aktuelni državni sekretar u Ministarstvu za rad boračka i socijalna pitanja, podseća na njegov slučaj koji se desio u junu 2011.godine, kada je u podmetnutom požaru izgoreo njegov automobil marke „pasat“.

-Ovo više u Vranju nije kriminalistički problem, već sociološki fenomen – kaže Antić za Danas. On smatra da „postoji sprega između onoga ko naruči paljenje nečijeg automobila i posrednika koji unajmljuje izvršioca“, te da je „neverovatno da policija nije u stanju da otkrije taj mehanizam“.

– Ako pogledate kada se paljevine dešavaju, a to su rani jutarnji sati, ako znamo da se u benzin kojim se auto pali dodaje smeša koja ne dozvoljava gašenje, jasno je da je to postala u kriminalu „ozbiljna profesija“. Postupak suđenja, to ni na šta ne liči, jer u mom slučaju je bilo dvadesetak osumnjičenih i optuženih, a na kraju su svi sudski oslobođeni zbog navodnog nedostatka dokaza – kaže Antić.

Vranjski fenomen: U poslednjih 10 godina zapaljeno tridesetak automobila, niko nije odgovarao 2

Foto: Infovranjske.rs 

Za advokata Sašu Stojkovića, reč je o „procesu nakaradnog odnosa prema političkim i svakim drugim neistomišljenicima“, zbog čega dolazi do ovakvih incidenata.

-Ključna stvar je to da je sistem, propustivši šansu da u startu, znači kada se desio prvi slučaj otkrije i zakonski sankcioniše počinioce sada upao u situaciju potpunog nefunkcionisanja što izvođači ovih radova iz oblasti kriminala sada obilato koriste. Da li su nadležni organi nesposobni, ili ne žele da istraže ove slučajeve, i da li neko na njih vrši pritisak to je pitanje za ozbiljnu analizu. Kontinitet paljevina samo je znak ne funkcionisanja sistema. I dok je tako koristiće se ovi surovi metodi obračuna – navodi Stojković.

Danijela Trajković iz Višeg tužilaštva u Vranju kaže da „ova dela nisu u nadležnosti višeg tužilaštva već osnovnog“, jer se radi o „krivičnim delima ugrožavanja sigurnosti i izazivanja opšte opasnosti“.

Novinar Danasa pismeno se obratio Osnovnom tužilaštvu u Vranju sa molbom da dobijemo odgovore koliko je slučajeva vezano za paljenje automobila do sada procesuirano, kao i koji broj lica je osuđen za izvršenje ovih dela.

Danas je ostao uskraćen za odgovore na ova pitanja, od strane nadležnih iz lokalnog tužilaštva. Nerazjašnjeno je ostalo i podmetanje eksplozivne naprave ispod vozila tada poslaničkog kandidata SRS Dragana Nikolića 1997. godine.

Bez presude je i slučaj kada je u razornoj eksploziji podmetnutoj ispod njegovog automobila u centru Vranja teško povređen biznismen Dejan Nikolić „Kantar“ 2014. Njemu je usled zadobijenih povreda amputirana podkolenica.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari