Vranjski "Vodovod" demantovao zagađenje sistema - voda ispravna za piće 1Foto: V.R./Danas

Reagujući na više različitih objava na društvenim mrežama, koje su postavili pojedinci i organizacije, Javno preduzeće „Vodovod“ u Vranju u saopštenju demantuje da se u Centralnu branu „Prvonek“ uliva navodno „zagađena pritoka, sa promenjenom bojom“. Voda za piće u Vranju potpuno je hemijski i bakteriološki ispravna, saopštili su nadležni.

„Shodno informacijama koje su se pojavile na društvenim mrežama a tiču se kvaliteta i ispravnosti vode za piće, obaveštavamo naše sugrađane i korisnike javnog sistema vodosnabdevanja, da su stručne službe JP „Vovdovod“ Vranje hitno reagovale na terenu i izvršile potrebna uzorkovanja vode na nekoliko lokacija na samoj akumulaciji Prvonek, navodi se u saopštenju.

Nadležni navode da je prilikom kontrole „utvrđeno je da je stanje akumulacije potpuno normalno i očekivano za ovo doba godine. Parametar vode kao što je boja na površini jezera je posledica predhodnog kišnog perioda, pri čemu su bujični tokovi doneli zamućenje. Zbog velike količine vode u jezeru, taloženje nanosa i izbistrenje vode se odvija sporo, što je normalna pojava za akumulaciju ovog tipa.U svom eksploatacionom veku, ovakva pojava je registrovana svaki put posle obilnog kišnog perioda“, saopšteno je oz vog vranjskog preduzeća.

„Što se tiče kvaliteta vode za piće, laboratorija u postrojenju za preradu pitke vode kontinuirano u toku celog dana vrši ispitivanje sirove i prerađene vode koja se distribuira građanima. Svi rezultati analiza uključujući i poslednjih 48 sati ukazuju da nema promene u kvalitetu vode za piće i da su ispitivani parametri usaglašeni za zahtevima propisanim u skladu sa zakonskim dokumentima“.

Juče i danas na društvenim mrežama i pojedinim portalima na lokalu pojavile su se informacije o navodnoj „promeni boje jednog potoka koji se uliva u Branu „Provnek“ iz nepozntatih razloga, uz „neproverenu konstataciju da se dešava zagađenje“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari