Vranjskim maturantima matematika nije bila teška, a neki se nisu ni spremali za polaganje 1Foto: V.Ristić/Danas

Svršeni osnovci iz Vranja nisu bili raspoloženi da za Danas govore o tome kako je izgledalo njihovo polaganje maturskih testova, ali je troje njih saglasno u oceni da „nije bilo teško“, dok su dvojica učenika istakla da se „nisu spremala“ za trodnevno testiranje.

Na testu iz matematike bilo je 20 zadataka, od kojih su tri bila „tekstualna“, a 17 „na zaokruživanje“.

„Bilo je prelako. Prvih 15 su bili laki, 16. i 17. srednji po težini, dok je meni najteži bio 19. zadatak. Nisam se mnogo spremao za test, malo sam učio, dan pre testa. Na testu iz maternjeg jezika imam 16 tačnih zadataka, a čini mi se da ću isto toliko imati i iz matematike“, rekao je ovaj budući srednjoškolac, želeći da ostane anoniman sagovornik.

Njegov je drug takođe rekao da matematika „nije bila teška“.

„Nisam se uopšte spremao, a uradio sam 17 od 20“, dodao je, „većinu zadataka sa testa iz srpskog sam tačno uradio. Poslednji od tri je kombinovani, polagaćemo biologiju, fiziku, istoriju, geografiju.“

Učenica iz druge grupe đaka, Milica – koja je jedina pristala da se predstavi – kratko je izjavila za Danas da se za polaganje mature pripremala „dva do tri meseca“ i da je „zadovoljna“ postignutim rezultatom iz maternjeg jezika i matematike, ali nije mogla da izdvoji određene oblasti sa prva dva testiranja koje su joj zadale najviše problema.

„Onaj ko je učio verovatno je uradio testove bez velikih problema. Mislim da sam dobro uradila“, rekla je Milica.

Da li zbog adrenalina i uzbuđenja nakon rešavanja matematičkih zadataka, treme ili nečeg trećeg, tek vranjski osnovci nisu želeli da govore o iskustvima sa polaganja maturskih testova.

Jedan od razloga za odbijanje bio je i taj da mladić kojeg smo zamolili za izjavu „nije elokventan“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari