Lideri Francuske, Rusije i Nemačke pozvali su juče u zajedničkom saopštenju Iran da ispunjava zahteve Saveta bezbednosti UN i Međunarodne agencije za atomsku energiju, ističući da vrata dijaloga ostaju otvorena kako bi se pronašlo sporazumno rešenje iranskog nuklearnog pitanja.

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev je, na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon susreta sa Nikolom Sarkozijem i Angelom Merkel u Dovilu, rekao da će tri zemlje slediti ranije usvojene principe.

– Dogovorili smo se da ćemo se pridržavati tih pristupa koji su izrađeni. S jedne strane, to su sankcije, a s druge ćemo podsticati Iran na saradnju o svim pitanjima – rekao je Medvedev.

Merkelova je kazala da je potrebno zadržati „pritisak na Iran“.

– Ukoliko Iran dokaže miroljubivi karakter svog nuklearnog programa, mi smo spremni da nastavimo saradnju sa njim – rekla je nemačka kancelarka.

Ruski predsednik naglasio je i potrebu rešavanja konflikta u Pridnjestrovlju. U tom kontekstu, naveo je da sve strane treba da zauzmu konstruktivnu poziciju.

– Uspeh ne zavisi samo od Rusije, nego i od Moldavije, od pozicije Pridnjestrovlja, Rumunije i Evropske unije, jer svi oni treba da učestvuju – kazao je Medvedev.

Konstatujući da je „u Moldaviji sada vlast u neodređenom stanju“ i da slede izbori, Medvedev je rekao da kada se pojavi pregovaračka strana koja ima odgovarajuća ovlašćenja, tada će se i pojaviti „bolja šansa za obnavljanje pregovaračkog procesa“. Sarkozi je pozdravio povlačenje ruske vojske iz naselja Perevi na gruzijsko-južnoosetijskoj granici.

– Zahvaljujem predsedniku Medvedevu na tome, jer je to značajan korak – rekao je predsednik Francuske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari