Opština Novi Bečej ozbiljno je započela obnavljanje objekata kulturne baštine, koje želi sve da poveže u turističku ponudu i privuče veći broj posetilaca. Tim povodom ovu opštinu je nedavno obišao pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić, koji je najavio pomoć oko obnavljanja srednjovekovne bazilike Arača. Sa predstavnicima lokalne samouprave obišao je lokalitet Araču, koje je Zavod za zaštitu spomenika kulture Vojvodine proglasio kulturnim dobrom od izuzetnog značaja.


– Arača je jedan od važnih spomenika kulture u našoj zemlji ali ima kulturnog značaja i za susednu državu Mađarsku. Ova poseta treba da nam pokaže kakvo je trenutno stanje, šta je do sada uloženo i šta je ono što nas očekuje u budućnosti. Zadovoljan sam što vidim da je zaustavljen proces propadanja, ali je isto tako očigledno da treba još puno uložiti da bi spomenik bio trajno sačuvan – izjavio je Grujić.

Pokrajinski sekretar je potvrdio da su prethodnih godina urađeni značajni konzervatorski radovi pod rukovodstvom domaćih stručnjaka i uz pomoć Ipa fondova, a svoje znanje su na raspolaganje stavili i mađarski konzervatori i arheolozi.

– Urađeni su statički projekti, konzervatorski radovi, obnovljena je kamena plastika i rozeta, postavljen video-nadzor. Preostalo je da se postavi krov, nakon čega treba da vidimo kako će čitav ovaj arheološki park moći da se finansira. Ovde se radi o velikom prostoru, koji jednostavno zahteva velika ulaganja, u smislu arheoloških istraživanja i kasnije predstavljanja publici. Mnogo toga treba da se uradi, ali je očigledno da je spomenik u fokusu svih nas koji traba time da se bavimo – ocenio je Grujić.

On je rekao da Pokrajina ima ograničena sredstva za obnovu kulturnih dobara, ali da za ovakve projekte treba konkurisati preko međunarodnih fondova. Nakon obilaska lokaliteta Arače, sekretar Grujić posetio je i Novo Miloševo, gde je obišao „Žitni magacin“, u okviru ambijentalne celine dvorca Karačonji i Muzej traktora, parnih i poljoprivrednih mašina „Žeravica“.

Dvorac, dvorac, pa opet dvorac…

Pored dvorca Karačonji, koji je velelepan ali nažalost zapušten, u opštini Novi Bečej nalazi se i jedan od manjih dvoraca porodice Dunđerski, dvorac Sokolac. U njegovoj neposrednoj blizini, među rukavcima Tise, smešten je dvorac Rohonci na Bisernom ostrvu, poznat po podrumima gde je pravljeno vino Krokan. Takođe u opštini Novi Bečej, naseljeno mesto Bočar, nalaze se dvorac barona Miloša Bajića i dvorac Bajerovih. Opet nažalost, oba zapuštena. U susednom Bečeju nalazi se obnovljeni dvorac porodice Dunđerski Fantast, što sve grupiše dovoljno zanimljivih turističkih sadržaja na samo nekoliko kilometara razdaljine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari