Vrbas jedino mesto u Srbiji koje nema grejanje: Maturanti gimnazije se pobunili i napustili školu zbog hladnih učionica 1Foto: Pixabay/Ri

Maturanti Gimnazije „Žarko Zrenjanin“ u Vrbasu danas su se pobunili jer danima sede u hladnim učionicama. Izašli su iz školskih klupa i održali protest u dvorištu škole, nakon čega su otišli svojim domovima.

Ipak, nekima od njih i tamo je verovatno i dalje bilo hladno, jer 1300 stanova i oko 5000 građana u ovom vojvođanskom gradu i dalje nema grejanje. Vrbas je trenutno jedino mestu u Srbiji gde grejanje još nije počelo jer je javno preduzeće dužno novce svom privatnom partneru.

Kako kažu, iz škole im je poručeno da ako i sutra ne bude grejanja, časovi će biti skraćeni, te da bez obzira što ih profesori načelno podržavaju u opravdanom nezadovoljstvu, ipak moraju na nastavu. U suprotnom, biće im upisani neopravdani časovi.

Maturanti su poručili, da ako sutra nema grejanja, nema ni njih.

Po odluci lokalnog parlamenta, grejanje u Vrbasu počelo je 15. oktobra, ali to tako stoji samo u skupštinskim spisima. U stvarnosti, Javno komunalno preduzeće „Standard“ je u blokadi i dužno je privatnom partneru novce za gas, pa kotlovi i dalje tihuju.

– Smrzavamo se već dve nedelje. Tople probe nisu ni bile. Imam u kući malo dete tako da palim klimu, a nabavio sam i neki mali kalorifer za spavaću sobu, jer je ujutro baš hladno. Ne znam šta da zaključim sem da ljudima izgleda ovako odgovara. Da plaćamo grejanje redovno, tokom čitave godine, a kada dođu hladni dani, nemamo ga. Vidim da su se samo đaci pobunili, svaka im čas. Ostali izgleda uživaju – rekao je Vladan iz Vrbasa.

Kako se priča po čaršiji, Milan Glušac predsednik opštine, bio je danas u Beogradu na sastanku, „nabavio je pare“ i grejanje bi trebalo da krene večeras ili za vikend.

Iako po ranijim podacima „Standarda“, više do 90 odsto građana Vrbasa plaća redovno račune, a za održavanje sistema i po par hiljada dinara tokom meseci kada grejanje ne radi, ovo javno preduzeće nije uplatilo centa privatniku u prošloj godini i u blokadi je 50 miliona dinara.

Dug prema firmi iz Beograda je u visini gotovo cele sume isporučene toplotne energije za prošlu sezonu. „Stadard“ tako svakog meseca pravi gubitak u poslovanju od 2 miliona dinara.

Vrbas jedino mesto u Srbiji koje nema grejanje: Maturanti gimnazije se pobunili i napustili školu zbog hladnih učionica 2
foto: Most solidarnosti

Ovo preduzeće je 2020. godine potpisalo ugovor o javno-privatnom partnerstvu, a privatna firma je uradila gasifikaciju kotlarnica. Ugovor nikada nije postao javan i zapravo niko ne zna šta u njemu piše.

Koliko je situacija neverovatna svedoči i podatak da privatna firma kontroliše pet kotlarnica koje su ugašene, a „Standar“ jednu, koju je svih ovih dana mogao da uključi i tako 200 do 300 porodica ogreje, ali to nije učinio da se „drugi ne bi bunili“.

Grejanja nema ni po javnim preduzećima i upravama, ali kako kažu upućeni, to danas nije ni problem, jer u njima svakako nema zaposlenih. Svi su potrpani u autobuse i odvedeni na proslavu rođendana Srpske napredne stranke u Vršac.

Ako ne krene grejanje – protest

Odbornici Grupe građana Oslobodimo Vrbas tražili su vanrednu sednicu skupštine na tu temu, ali su predstavnici kako kažu „lažne opozicione liste koju je predvodio Branko Vidović, kao i odbornica Ruske partije, odbili da ih podrže u tom zahtevu“.

Glušac i Predsednica Skupštine opštine Vrbas Tijana Aleksić nisu odgovorili na njihov zahtev za vanrednom sednicom, niti se javno oglašavaju sa planom za rešenje ovog problema.

– Ukoliko grejanje ne počne u toku današnjeg dana, u petak u Vrbasu, ispred zgrade opštine, sa početkom u 12 časova, biće organizovano protestno okupljanje građana. Nedopustivo je da građanima, koji uredno plaćaju svoje račune za daljinsko grejanje, ova usluga bude uskraćena. Oni su, ne svojom voljom, postali taoci nesposobne politike i žrtve sklapanja štetnih ugovora. Međusobne odnose opštinske vlasti, komunalnog preduzeća i privatnog partnera je potrebno rešavati pravnim instrumentima a ne prekidanjem pružanja grejnih usluga. Ovo nije zakonito, a ni humano postupanje, bez obzira ko od navedenih u lancu je odgovoran za nastale probleme – rekli su iz Oslobodimo Vrbas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari