Potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Milivoj Vrebalov prisustvovao je u sredu svečanom početku realizacije projekta „Primenjena diplomatija 2013/2014, Novi Sad“, koja je održana u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Projekat „Primenjena diplomatija“ predstavlja vid dopunske političke edukacije za studente i studentkinje završnih godina fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, sa ciljem da im se omogući dodatno i neformalno obrazovanje koje će im obezbediti sticanje praktičnog iskustva u oblasti diplomatije, a koje ne mogu dobiti na matičnim fakultetima.

Nakon dvanaest uspešnih godina sprovođenja tog projekta u Beogradu, u organizaciji „Generacije 21“ i uz podršku Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacije Friedrich Ebert, ove godine program primenjene diplomatije prvi put je započet u Vojvodini i Novom Sadu. Namera organizatora je da se kroz panel-diskusije, radionice i posete različitim institucijama omogući konstruktivan dijalog, razmena mišljenja, prenos znanja, veština, tačnih i korisnih informacija „iz prve ruke“, u oblasti međunarodnih odnosa i diplomatije. Polaznici imaju priliku da kroz rad u maloj grupi ostvare neposredne kontakte sa stranim i domaćim, bivšim i sadašnjim diplomatama i stručnjacima, ali i sa svojim kolegama i budućim saradnicima.

Pozdravljajući goste i mlade polaznike „Primenjene diplomatije“, potpredsednik pokrajinske skupštine i domaćin skupa Milivoj Vrebalov izrazio je zadovoljstvo što je taj program počeo da se realizuje u Vojvodini i rekao da je pokrajinski parlament pravo mesto za to. On je izrazio nadu da će polaznici dobro ovladati znanjem iz oblasti međunarodne komunikacije i diplomatije i da će u narednom periodu biti u mogućnosti da uspešno predstavljaju našu zemlju i kreiraju njenu budućnost.

„Vi ste naši studenti i naša budućnost i od vas očekujemo da u nekom narednom periodu uspešno kreirate našu budućnost. Ono što danas učite u knjigama često je zastarelo ili nije primenjivo u praksi, a ovakvim načinom edukacije kao što vam nudi program „Primenjene diplomatije“ imaćete jedinstvenu mogućnost da iz prve ruke od iskusnih bivših ili sadašnjih diplomata naučite i ono što je veoma važno, nekada čak i ključno u izgradnji dobrih međunarodnih odnosa i ono što nećete moći da nađete u knjigama. Ovakva komunikacija koju ćete imati sa diplomatama, sigurno će vam pomoći da bolje usavršite veštine dobre diplomatske komunikacije i dobrog predstavljanja u javnosti, kao i da dodatno usavršite vaša znanja i sve to da jednog dana kada vi budete u prilici da predstavljate našu zemlju, primenite u svom radu. Ja vam u tome želim uspešan rad“, rekao je u svom obraćanju polaznicima Vrebalov. Nakon svečanog otvaranja i obraćanja potpredsednika Vrebalova i organizatora skupa, održano je i prvo predavanje na temu „Spoljna politika Srbije – kako se formira, ko su akteri, uloga javnosti i civilnog društva. Predavač je bio bivši ambasador Republike Srbije u Sloveniji i Japanu dr Predrag Filipov. Projekat „Primenjena diplomatija 2013/2014, Novi Sad“ podržan je od strane Regionalne razvojne agencije Bačka i Fonda Evropski poslovi, Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari