Ako se za najkasnije mesec i po dana ne raščisti teren od arheoloških i paleontoloških pronalazaka na liniji napredovanja rudarskih radova, rudarski sistem koji radi na vršnoj etaži i obezbeđuje uslove za rad ostaloj rudarskoj mehanizaciji na kopu „Drmno“ biće zaustavljen.


U Privrednom društvu TE-KO Kostolac ističu da proizvodnja otkrivke na vršnoj jalovinskoj etaži površinskog kopa „Drmno“ gde su pronađene kosti više mamuta nije zaustavljena, ali da za najkasnije mesec i po dana rudarska mehanizacija koja radi u sklopu petog jalovinskog sistema može stati ako se za to vreme fosilni ostaci ne izmeste na drugu lokaciju. Na otprilike 300 metara udaljenosti od mamuta, nekoliko dana kasnije otkrivena je i veoma dobro očuvana nekropola sa desetak grobova. U nekima od njih arheolozi su zatekli dragocenosti poput zlatnih perli i prstenja sa dragim kamenjem.

– U novonastaloj situaciji pronašli smo tehičko- tehnološko rešenje da rudarski sistem na vršnoj etaži nastavi rad u istočnom delu površinskog kopa. To je privremen režim rada koji neće trajati duže od mesec i po dana, a za to vreme stručnjaci treba da izvrše istraživanja i premeste arheološke i paleontološke pronalaske na drugu lokaciju. Na ovaj način ovogodišnji plan proizvodnje otkrivke ne bi bio pod znakom pitanja, kaže Miroslav Ivković, pomoćnik direktora Privrednog društva TE-KO Kostolac za rudarstvo. – U slučaju da se to ne desi, moraćemo da zaustavimo proizvodnju što će imati velike posledice kako u pogledu ostvarivanja proizvodnje otkrivke tako i uglja, ali i električne energije.

Na pitanje da li je moguće zaobići ovaj lokalitet Ivković je kategoričan: – Ne! Prostor na kome su pronađeni fosilni ostaci mamuta, ali i drugi predmeti nalaze se po sredini fronta napredovanja rudarskih radova i prosto je nemoguće zaobići lokalitet i dalje razvijati kop „Drmno“. Svakako treba naglasiti da smo mi započeli razgovore u cilju rešavanja problema i verujem da će se faktor vremena kao dominantan problem uspešno prevazići. Mi ćemo vratiti bager u prvobitan položaj kako bi se što pre došlo do pronađenih ostataka mamuta, ali i stvorili bezbedni uslovi za rad istraživača na terenu. Spremni smo da se maksimalno angažujemo i da pružimo svaku vrstu pomoći istraživačima, kako ne bi došlo do zaustavljanja proizvodnog procesa, naglasio je Ivković.

– Privredno društvo „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ je društveno odgovorna kompanija. To smo do sada mnogo puta pokazalli, kako prema kulturnom blagu i nasleđu, tako i prema okruženju u kome se nalaze naši instalisani rudarski i termoenergetski kapaciteti. Podsetio bih da smo prihvatili da rudarskim radovima zaobiđemo lokalitet „Viminacijum“ i da se istražni radovi na pomenutom lokalitetu finansiraju uglavnom zahvaljući činjenici da PD „TE-KO“ ispunjava svoje obaveze. Nama je potpuno jasna zakonska obaveza po ovom pitanju i mi je u potpunosti izvršavamo. Zato očekujemo i od drugih da imaju razumevanje i odgovoran odnos prema nama, našoj kompaniji i značaju delatnosti kojom se bavimo, za ljude sa ovog prostora, ali i državu Srbiju. Mislim da smo i do sada dobro sarađivali i da će tako biti i u ovom slučaju. Na to upućuje i postignut dogovor sa predstavnicima „Viminacijuma“ da se kosti mamuta „Vike“ premeste iz prostora kopa „Drmno“ u novi deo arheološkog parka „Viminacijum“ koji će biti namenjen za paleontološke ostatke, jer je lokacija na kojoj je pronađen prvi fosilni ostatak manuta namenjena za odlaganje jalovine – kazao je Ivković.

Peti sistem oslonac prizvodnje

– Peti jalovinski sistem kome se na putu isprečila najnovija arheološka otkrića je oslonac proizvodnje otkrivke o čemu svedoči podatak da učestvuje sa preko 30 procenata u ukupnoj godišnjoj proizvodnji otkrivke na Površinskom kopu „Drmno“. Rad petog jalovinskog sistema na vršnoj etaži je od višestrukog značaja, od njega zavisi rad i ostalih jalovinskih, ali i ugljenih rudarskih sistema. Mi u ovoj godini imamo zadatak da ostvarimo proizvodnju od 39 miliona kubika jalovine i do kraja godine obezbedimo oko pet miliona tona otkrivenog uglja na kopu čime se obezbeđuje siguran i kontinuiran rad termoenergetskih kapacitet – ističe Miroslav Ivković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari