Pre nego 12. marta nastave šampionat u elitnoj ligi Srbije kadeti FK Novi Pazar odigraće dve zaostale utakmice iz prvog dela prvenstva, obe kao domaćini, sa Hajdukom i Partizanom. Iz tog razloga ,,plavi“ sa pripremama kreću ranije, 23. januara. Pred ekipom je samo jedan cilj, pomeriti se sa trenutnog 13. mesta (14 bodova) bar na dvanaesto, poslednje koje garantuje ostanak u društvu Zvezde, Partizana, Vojvodine i ostalih. Da je tim jesenas briljirao – nije, ali daleko od toga i da je razočarao.


Od sedam poraza samo je onaj u Nišu od Radničkog (5:0) došao kao rezultat bolje igre rivala. Ubedljiv gubitak u prvom kolu od Hajduka u Novom Sadu (4:0) pre svega je posledica crvenog kartona koji je dobio golman Andrijanić u 24. minutu pri rezultatu 0:0, u Jagodini su mladi Pazarci imali prednost 1:0, a onda je Delimeđac isključen u 40. minutu (Jagodina – Novi Pazar 2:1), da bi u poslednjoj utakmici u prošloj godini ostali bez boda u Beogradu u duelu sa Crvenom zvezdom golom domaćina, zbog nesmotrenosti i nespretnosti defanzivne linije Novopazaraca, u 93. minutu (2:1 za Zvezdu).

Trener tima Elvis Dervišević godinama radi sa mlađim kategorijama FK Novi Pazar. Pod njegovim vođstvom prve prave takmičarske mečeve odigrali su Fejsal Mulić (danas fudbaler belgijskog Muskrona i povremeni mladi reprezentativac Srbije), Tarik Čmajčanin (odnedavno igrač Radničkog iz Niša), Edin Mujković (Slavoj iz Slovačke), Edin Osmanović ( Javor), Almedin Zilkić, Anes Rušević, Faruk Bihorac (Novi Pazar)… Na jedini ispravan način ovaj mladi profesor fizičke kulture (rođen 1981. godine) u praksi pokazuje kako će Novi Pazar postati regionalni fudbalski centar koji će okupljati najtalentovanije mlade fudbalere iz Pazara i okolnih gradova. To je cilj o kome se godinama na sva usta priča, a malo njih čini nešto konkretno da bi se do njega i došlo. Kadetski tim Novog Pazara u svojim redovima ima šestoricu fudbalera koji nisu Novopazarci: Dajlana Baždarevića (Sjenica), Nemanju Andrijanića i Vukašina Terzića (Raška), Dejana Trajkovića (Kosovska Mitrovica), Hranislava Minića (Lešak) i Mirka Sekulića (Leposavić). Da će tim koji vodi očuvati elitni status Elvis Dervišević ne sumnja. „Kada konačno kompletira prvi tim nadam se da će se novo rukovodstvo kluba okrenuti mlađim kategorijama. Ne treba nam mnogo, a za grad i klub bila bi ogromna šteta da nemamo ekipu u eliti. Siguran sam da se tako nešto ne može dogoditi, pre svega zbog kvaliteta tima koji vodim, onda zašto i to ne reći, i raspored utakmica nam je naklonjen. Svi rivali koji su pobedivi dolaze nam u Pazar. Mali problem mogao bi da bude, mada sumnjam u tako nešto, što ćemo u odnosu na jesenju sezonu hteli – ne hteli morati da menjamo stil igre kao domaćini. Na to nas primoravaju sastavi koje ćemo ugostiti. Do sada smo uglavnom u Šutenovcu dočekivali favorite protiv kojih smo igrali zatvorenije sa čvrstom odbranom i osloncem na kontranapad. Takva taktika uglavnom se pokazala ispravnom, sad nas čekaju dueli sa ekipama koje će prevashodno razmišljati kako da sačuvaju svoju mrežu“, iskreno o onome što očekuje njegove dečake govori Dervišević.

Zanimljivo je da se od prvih šest ekipa na tabeli niko, osim možda Crvene zvezde u prvom duelu, nije naigrao u Pazaru, još manje onda kada su Novi Pazar imali za rivala kao domaćini. Drugoplasirana Crvena zvezda pobedila je u ,,Šutenovcu“ 4:1, a u Beogradu tek u nadoknadi vremena (2:1), lider lige OFK Beograd teškom mukom sačuvao je pobedu u Pazaru (1:0), šestoplasirana Vojvodina dugo se mučila da u Novom Sadu slomi otpor u tom meču sjajnih ,,plavih“ za konačnih 1:0, četvrti tim lige Čukarički morao se zadovoljiti sa nerešenih 2:2 u Pazaru, a petoplasirani Rad jedan od četiri svoja poraza upisao je na gostovanju kod Derviševićevih pulena(1:0). Komentarišući ove i još neke poraze s golom razlike Dervišević kaže da su detalji prevagnuli. „Naše greške, neiskustvo, pa i nedostatak sreće. Iskustvo mi govori da se deo onoga što smo promašili kad – tad mora vratiti, verujem da će se to dogoditi onda kada nam bodovi budu najviše trebali. Najvažnije je da u odlučujuće utakmice idemo sa istim snagama, s tim što još uvek postoji dilema da li će Trajković i na proleće biti sa nama obzirom da su neki klubovi zainteresovani da ga vide u svojim redovima“, ističe Dervišević.

Šest golova Dolovca

Prvenstveni bilans Novog Pazara je tri pobede, pet nerešenih i sedam poraza, postignuto je 18 golova, primljeno 29. Najbolji igrač ujedno i golgeter tima je Enes Dolovac sa šest golova, tri gola postigao je Mirza Delimeđac, dva Adis Pramenković i Dejan Trajković, jedan Edo Mujanović i Kemal Murselović, autogolom se u strelce Novog Pazara upisao i igrač Crvene zvezde Jokić.

Dolovac i Brunčević nezamenljivi

Elvis Dervišević u 15 utakmica koristio je usluge 28 igrača. Dvojica od njih bili su učesnici svih duela: Enes Dolovac i Ernad Brunčević. Adis Pramenković, Tarik Hakić i Kemal Murselović, odigrali su 14 utakmica, 13. Samed Smajović, Dejan Trajković i Mirko Sekulić, 12. Mirza Delimeđac, Sead Islamović, Vukašin Terzić i Edo Mujanović, 11. Dajlan Baždarević i Ensar Brunčević, 10. Nemanja Andrijanić, Tamer Preljević i Elvis Novalić, devet. Hranislav Minić, osam. Suad Mavrić, šest. Emir Župić i Nikola Radović, tri. Nazim Hadžibulić, dve. Amin Gegić i Filip Milović, Amar Ukić, 1. Anel Bihorac, Denis Krasić i Dženan Emrović.

Za opstanak ključne utakmice u Novom Pazaru

Kada odigraju dva zaostala duela sa Hajdukom iz Novog Sada (7. mesto sa 24 boda) i Partizanom Novom Pazaru preostaje još 13 utakmica, sedam u kojima je Pazar domaćin i šest na strani. U Novi Pazar dolaze: Real iz Niša (10. mesto – 17 bodova), Spartak (11 -16), Jagodina (9 – 20), Brodarac (12-16), Radnički Niš (16 – 9), Vojvodina (6 – 30) i Zemun (15 – 10), a u goste će se Čukaričkom (4 – 34), OFK Beogradu (1 – 41), Teleoptiku (8 – 22), Napretku (14 -11), Partizanu(3 -34) i Radu (5 – 31).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari