U stanici Vatrogasne jedinice za spasavanje, predato je na upotrebu vozilo za specijalne namene Ministarstvu unutrašnjih poslova, sektoru za vanredne situacije. Gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević uručio je ključeve vozila sa grbom grada zameniku premijera u Vladi Republike Srbije i ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću.

Vrednost ovog vozila, namenjenog sektoru za vanredne situacije Policijske uprave grada Požarevca, iznosi oko 14 miliona dinara a sredstva su obezbeđena iz budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine.

Ovom prilikom, Ministar Dačić se zahvalio lokalnoj samoupravi na donaciji.

– Želim da kažem da je danas, u eri ekonomske krize, retkost da lokalne samouprave, odnosno gradske vlasti, na ovakav način pomažu Ministrstvo unutrašnjih poslova odnosno naš sektor za vanredne situacije kao i policiju uopšte. Međutim, ima i dobrih primera, a naročito je to bilo korisno za nas u Beogradu i Novom Sadu. Zaista želim Požarevcu da se zahvalim jer je ovo jednistven primer donacije našem ministarstvu. Kada je reč o ovoj vrsti vozila, veoma retko se dešava da lokalna samouprava donira jedno ovakvo vozilo. Ovo nije vozilo za gašenje požara, ovo je za jednu drugu vrstu problema sa kojima se suočavaju naši građani.

Do sada nismo imali mnogo takvih incidenata ili akcidenata u našoj zemlji, ali sektor za vanredne situacije se gradi i osposobljen je upravo zbog toga da bi reagovao na sve moguće situacije koje mogu biti nestandardne, odnosno vanredne, rekao je Dačić.

Čelnik budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine Žarko Pivac je istakao da će Fond nastaviti da pomaže institucije u gradu. – Obeležavajući dan vatrogasnih i spasilačkih jedinica u novembru 2010. godine, u svečanim salonima grada Požarevca, pitali smo naše vatrogasce i spasioce šta je to što im je potrebno. Nismo se ni na šta obavezivali, rekli smo da ćemo učiniti ono što je u našim mogućnostima da pomognemo. Dostavili su nam određene potrebe a jedna je bila tehničko vozilo za opasne materije i druga je vozilo za gašenje šumskih požara. I jedno i drugo je ono što nedostaje ovoj Policijskoj upravi i vatrogasnoj stanici. Kao što znate, ništa nismo obećavali ali ovo vozilo pred vama je upravo dokaz da mi iz grada Požarevca držimo reč. Komisija budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine grada Požarevca je, u svom programu za 2011. godinu, predvidela ovo vozilo koje je vredno oko 14 miliona dinara“.

Gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević je ocenio da je saradnja lokalne samouprave i Policijske uprave Požarevac na izuzetno visokom nivou i da će tako biti i ubuduće. – Mnogo stvari smo uradili u prethodno vreme pa i ovih dana, takođe, činimo značajne stvari a smatram da ćemo i u naredno vreme učiniti veliki pomak kako bi stvorili bezbednost i sigurnost našim građanima na teritoriji grada Požarevca. Mislim da naši sugrađani to prepoznaju. Pre dve godine stidljivo smo krenuli sa kupovinom seta za detekciju droga kod učenika osnovnih i srednjih škola, zatim smo kupili, takođe, jedan set za protivpožarnu policiju za saobraćajne nezgode kada je potrebno unesrećene izvaditi iz auta. Nakon toga smo krenuli sa idejom o kupovini ovog vozila koje danas zvanično predajemo Ministarstvu unutrašnjih poslova, sektoru za vanredne situacije. Ono što ćemo učiniti u naredno vreme, a već smo predvideli našim budžetom, jeste kupovina jednog vozila za saobraćajnu policiju sa radarom. Na taj način ćemo podići bezbednost na putevima i omogućiti, ipak, da naši sugrađani i u tom segmentu imaju viši nivo sigurnosti i bezbednosti“.

Nakon primopredaje specijalnog vozila, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je posetio ispostavu Policijske uprave Požarevac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari