Prije nekoliko dana počela je izgradnja haremskog zida Husein-pašine džamije u Pljevljima. Izgradnja zida je sastavni dio projekta sanacije džamije čija je restauracija završena krajem 2007. godine.

Vrijednost kompletnih radova na izradi haremskog zida, prema projektu iznosi 370.000 evra, a prema riječima predsjednika Odbora za sanaciju Husein-pašine džamije Đorđija Džuverovića, radovi će se izvoditi po fazama, zbog svoje obimnosti i složenosti, odnosno kako se budu obezbeđivala finansijska sredstva.

Rukovodilac radova na objektu inžinjer Mersudin Memić je rekao da nastavak radova na sanaciji Husein-pašine džamije podrazumijeva realizaciju potpisanog ugovora krajem prošle godine, između islamske zajednice, opštine Pljevlja i sarajevske firme „Sikra“. „Ugovor se odnosi na izgradnju jednog dijela haremskog zida sa svim svojim sadržajima, u dužini oko osamdeset metara, do glavne ulice sa izradom glavne kapije na istom mjestu gdje je bila i prije rušenja 1959. godine“, dodaje Memić. Projekat je uradila sarajevska firma „Studio Restauro“, a odobrio ga je Zavoda za zaštitu spomenika kulture Crne Gore. Vrijednost ugovorenih radova u prvoj fazi je 81.705,10 evra, a opština Pljevlja je izrazila spremnost da učestvuje polovinom sredstava. Husein-pašina džamija je zadužbina Husein-paše Boljanića, sagrađena je 1569. godine, a od 196. godine je upisana u registar Zavoda za zaštitu spomenika kulture Crne Gore kao nepokretno dobro Prvog reda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari