Prema najnovijim rezultatima merenja temperature na različitim delovima naše planete, Zemljane samo dva stepena deli od rekordno visoke temperature koja je poslednji put „zabeležena“ pre milion godina, a naučnici kažu da je malo verovatno da se to neće i dogoditi.

Dva stepena ne zvuči strašno, ali naučnici upozoravaju da će narednih četiri do pet decenija biti vrelo – dolaze nam talasi vrućina, šumski požari i dugi sušni periodi, a glečeri i snežni pokrivači sve manje će natapati doline. Mnoge biljke i životinje jednostavno neće moći da se prilagode.

– Našoj deci današnji eko-sistemi biće sasvim drugačiji. Za moje unuke život na zemlji neće biti lak. Tropske bolesti, kao što su malarija, virus zapadnog Nila i druge infekcije bakterijama koje žive u vodi verovatno će se širiti na sever, čak do Kanade – sumorno predviđa meteorolog i klimatolog Džejms Hansen.

Zbog rasta nivoa mora, prema Hansenovim rečima, u narednih pet decenija mnoge obale u svetu izgledaće kao sela na Aljasci, potkopana arktičkim vodama. Hansen je za Ujedinjene nacije napisao studiju čije je najdramatičnije detalje objavio američki časopis Nejčer.

Hansen, takođe, tvrdi da ono što možemo da učinimo danas jeste da promenimo ono što će se događati posle 2050. godine. On podseća na nalaze drugih naučnika prema kojima će se temperatura vratiti na normalu ako danas počnemo da smanjujemo oslobađanje ugljen-dioksida u atmosferu.

– Ako temperatura poraste za tri do pet stepeni, ko zna šta će se dogoditi. Nemamo nikakve primere u proteklih milion godina kako bismo mogli preciznije da uporedimo situacije, ali sasvim je izvesno da će naša planeta biti dramatično drugačija – zaključio je Hansen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari