Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Švarc-Šiling ocenio je da „Bosna i Hercegovina nije na dobrom putu, te da Nemačka više ne može ostati po strani“, već „mora da se umeša“. „Sada je vreme da se pokrenu nemački mehanizmi u BiH… Nemačka kao najuticajnija država centralne Evrope, ako ne i cele Evrope, naprosto više nema izbora i mora se umešati s jasnim konceptom“, rekao je Švarc-Šiling za Dnevni avaz.


On je naglasio da „Nemačka vidi da se stanje u BiH ne može ignorisati i da se ne može dopustiti političarima u BiH da rade šta žele“. „Nema istinskih reformi, ništa se ne menja nabolje, sve je samo gore i gore. Nije u interesu Evrope, pa samim tim ni Nemačke, da BiH ima toliku nezaposlenost, strane investicije skoro su ravne nuli, evropski fondovi sve više smanjuju iznos novca namenjen BiH jer političari ne rade šta su obećali da će uraditi… Ako se ovako nastavi, neće se dobro završiti“, upozorio je Švarc-Šiling.

On smatra da je ovakvo stanje u BiH u najmanju ruku uvod u duboke socijalne nemire. Švarc-Šiling je podsetio da je BiH već izgubila više od 80 miliona evra pomoći EU, te da to „ne brine političare koji istinski ne žele u EU jer onda neće moći da profitiraju na osnovu pozicija koje sada imaju“. Nemački diplomata je izrazio čuđenje da građani BiH „godinama glasaju za iste političare“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari