Vreme: Izmišljeni skandal na krosu RTS-a, dečak nije diskriminisan 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Mali Abdulah Šehović pobedio je na Krosu RTS-a u Leskovcu. Dobio je medalju, popeo se na postolje, ali je neko izmislio da nije pa je krenulo zgražavanje. I sam RTS se izvinjavao – nejasno je zašto, objavio je nedeljnik Vreme.

Mali Abdulah Šehović pobedio je u trci na 500 metara za učenike prvog razreda na krosu Radio-televizije Srbije, održanom 12. oktobra u Leskovcu. Ali, kako su u subotu (19. oktobar) preneli mediji, nije se našao na pobedničkom postolju pošto je tamo navodno bilo mesta samo za srpsku decu.

RTS se izvinio zbog „tehničke greške“ i to u Drugom Dnevniku, dok je na društvenim mrežama trajalo zgražavanje „diskriminacijom“.

Međutim, sve se desilo sasvim drukčije, navodi Vreme.

Kako na Tviteru tvrdi Miloš Panić, novinar Radio Beograda koji redovno izveštava sa krosa RTS-a, na insistiranje grada Leskovca su prvi put na postolju „obični“ školarci bili odvojeni od članova atletskih klubova, kako bi i deca koja ne treniraju atletiku imala šansu da se popnu na postolje.

Abdulah Šehović, koji atletiku trenira u veoma uspešnom novopazarskom klubu, bio je jedini atletičar koji je, među „običnim školarcima“ stigao prvi, te se na postolje popeo sam.

Novinar Panić je priložio i fotografiju sa sajta Krosa na kojoj Šehović stoji na najvišem mestu postolja, iako su mediji tvrdili da na postolje nije pušten. Ima diplomu i medalju.

„Velika je bruka ono što se desilo na Krosu RTS-a, ali još veća što RTS i dalje ćuti i ne reaguje“, napisao je on, najavljujući da će Upravni i Etički odbor RTS-a ispitati šta se dogodilo i tražiti javno izvinjenje.

No, RTS nije uzeo u zaštitu ni svoj Kros ni ljude koji rade na toj manifestaciji sa velikom tradicijom – na kojoj, inače, Pazarci redovno pobeđuju jer se radi o jednom od najboljih atletskih klubova u Srbiji.

Stevan Kovačević, direktor i osnivač krosa RTS-a, morao je u Dnevniku da se izvinjava i tvrdio je da je došlo do „tehničke greške“ organizatora trke.

„Tehnička greška zapisničkog stola u Leskovcu, prvobitno je uzrokovala ovaj nesporazum koji je odmah razjašnjen posle sinoćnjeg razgovora sa gradonačelnikom Nihatom Biševicom, ali isto tako i sa porodicom malog Abdulaha. Naravno, mi ćemo ponovo proglasiti dečaka za pobednika, a on je proglašen i u Leskovcu za pobednika, dobio je i zlatnu medalju i diplomu. Verujem da ćemo ovaj nesporazum otkloniti na obostrano zadovoljstvo“, rekao je Kovačević za RTS.

Tako je javnost u Srbiji, niz medija, pa i sam RTS naseo na pisanje spornog sarajevskog portala.

Kako je još na Tviteru dodao novinar Panić, koji prati Kros, „u Novom Pazaru su divni ljudi, naši dugogodišnji prijatelji.

„Pogotovo naši mladi atletičari, Saima, Mejra, Aldin… svi odrasli na stazama RTS Krosa.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari