Nedavnom sastanku Saveta Pirotskog upravnog okruga održanom u Dimitrovgradu zaključeno da se prihvati Strategija o regionalnom razvoju Srbije do 2.020. godine i pripajanje Pirotskog okruga južnom regionu sa centrom u Nišu.

– Aktuelna situacija u sve četiri opštine Okruga, zbog smanjenog transfera sredstava iz republičkog budžeta, loša je i zbog besparice posle dužeg vremenskog perioda došlo je do nelikvidnosti pojedinih lokalnih samouprava i javnih preduzeća koja zavise od opštinskih budžeta – kaže načelnik Pirotskog upravnog okruga Goran Stamenović.

– Nije dobro da teret ekonomske krize najviše osete najnerazvijenije opštine, a u našem okrugu od četiri, dve opštine spadaju u red nerazvijenih. Bela Palanka sa 12.500 dinara je ubedljivo na poslednjem mestu po proseku zarada u Srbiji, a stopa nezaposlenosti u toj nerazvijenoj opštini je čak 48 posto. Babušnica spada u red opština sa najvećom depopulacijom, ali ni Dimitrovgrad ni Pirot nemaju veliku stopu u svom razvoju – kaže Stamenović.

On napominje da je nelikvidnost samih opština dovela do toga da su plate u lokalnim samoupravama smanjene i da to smanjenje izaziva nezadovoljstvo zaposlenih.

– Zbog smanjenog transfera moraće da budu zaustavljene sve investicije koje su planirane iz republičkog budžeta, a neke opštine se suočavaju sa problemom da ne mogu da plate ni tekuće troškove – kaže Stamenović.

Stamenović naglašava da su pored podrške Strategiji razvoja Srbije do 2.020. godine, zaključili i da formiranjem južnog regiona čiji će centar biti Niš žele da postignu da se odluke ne donose samo u Nišu i da Niš ne bude glavni grad tog regiona.

– Najveći gradovi i opštine u ovom delu Srbije, kao što su Vranje, Leskovac, Niš, Prokuplje i Pirot treba da budu centri razvoja i na taj način pomognu i razvoj malih opština u regionu – kaže Stamenović.

Stamenović napominje da su izgradnja Koridora 10, elektrifikacija pruge od Niša do Dimitrovgrada i trase gasovoda od Niša do bugarske granice, prioriteti za sve četiri opštine Pirotskog okruga i da će izgradnja ovih važnih infrastrukturnih objekata doprineti i većem zapošljavanju.

– Jedan od zaključaka sa sastanka Saveta okruga jeste i da ćemo tražiti garancije za izgradnju gasovoda od Niša do granice sa Bugarskom i da od toga nećemo odustati – kaže Stamenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari