– U Švedskoj je kraj godine, uprkos polarnoj hladnoći, po tradiciji vreme najveće živosti, jer su dani uoči Božića i Nove godine vreme „velikog šopinga“, slavlja, putovanja, kao i druženja i posećivanja, što, inače, nije obeležje stanovnika ove nordijske zemlje, koje mnogi doživljavaju kao „hladne ljude“. „To je vreme kad ne ličimo na sebe“, govore i sami Šveđani, poznati kao štedljivi, racionalni – po merilima drugih Evropljana – i dosta zatvoreni.

Uprkos bogatstvu koje uživaju u svojoj „državi blagostanja“, odavno uzoru za mnoge druge zemlje, Šveđani su u trošenju vrlo proračunati, nikako rasipni. Otud i izreka da u svaku kupovinu „idu s digitronom“, odnosno sa unapred pripremljenim spiskom stvari koje će nabaviti. U obične dane, glavne kupovine, obično nedeljnih potreba, obavljaju se u tržnim centrima koji su, najčešće, na periferiji gradova, i u kojima cene hrane i svega ostalog što je potrebno domaćinstvu, znatno niže nego u gradskim samoposlugama ili manjim prodavnicama.

Od takve prakse, bolje rečeno pravila, odstupa se samo u ovim predbožićnim i prednovogodišnjim danima, kada i Šveđanima novac iz ruku počne lakše da klizi, odnosno kada se ne pazi baš na svaku krunu. Razlog je drugo sveto pravilo: razmena poklona uoči velikih decembarskih slavlja, od kojih se Božić smatra mnogo važnijim. Darove razmenjuju svi – članovi porodice, rodbina, prijatelji, susedi, poznanici, kolege na radnim mestima…

Svake godine za tu namenu odu milijarde kruna. Niko ne može tačno da izračuna koliko, ali se zna da svaka porodica spremi poseban fond za kraj godine, koji će potrošiti na kupovinu sitnica kojima će obradovati sebi bliske ili drage. Ta euforija je poseban izazov za trgovce, jer su predbožićne prodaje prilika da dobro napune svoje kase. Njihova obaveza je da dobro napune rafove i magacine, i to najraznovrsnijom domaćom i stranom robom. Jer – u decembru sve dobro ide: od domaćih slatkiša, parfema i satova, do ekskluzivne garderobe najpoznatijih svetskih marki. Decembar je i mesec kada švedski gradovi najlepše izgledaju, jer je sve u njima okićeno i ukrašeno.

„Praznik nad praznicima“

Dolazeći praznici su i vreme posećivanja, čega ovde nema često tokom godine, čak kad se radi i o najbližim srodnicima. To je posledica stila života i činjenice da Švedska leži na ogromnom teritorijalnom prostranstvu – od Malmea na jugu do Kirune na severu je više od 3.000 kilometara. Jedno od obeležja švedskog načina života je rano odvajanje roditelja i dece. Oni se, potom, retko viđaju, čak i kada žive blizu jedni drugima. Vreme kad se najbliži obavezno okupljaju jeste Božić, „praznik nad praznicima“, koji se slavi više dana, dok je Nova godina jednodnevni praznik. Stoga, za Božić se kaže da je pokretač stampeda kupaca koji će se zaustaviti u sam smiraj godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari