Vreme: Kako oružje iz Srbije završava u Ukrajini? 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Jovo Mamula)

Nedeljnik „Vreme“ u današnjem broju u tekstu „Kako oružje iz Srbije završava u Ukrajini“ piše da šema funkcioniše preko sumnjivih posrednika koji pazare u Srbiji pa prodaju Pentagonu i Ukrajini, ali i da su u igri ruski oligarski, kao i srpski izvoznici bliski vlastima.

U tekstu se navodi da su Sjedinjene Američke Države nedavno pojačale uvoz oružja iz Srbije.

Kako se navodi, „prema srpskoj komori vćeinu uvoza od prošle godine predstavljaju ‘nekvalifikovana vojna dobra'“, dok su prema podacima Stokholmskog insistuta za istraživanje mira (SIPRI) američki uvoznici u Srbiji kupili 267 artiljerijskih sistema, 3.200 raketa i pet oklopnih vozila.

Dodaje se da su od državnog preduzeća za trgovinu oružjem Jugoimporta kupci iz SAD nabavili 16 miliona malokalibarskih metaka.

„S obzirom na to da je oružje koje koriste američke vojne znage znatno sofisticiranije od onoga što se proizvodi u Srbiji, razumno je pretpostaviti da SAD oružje iz Srbije prebacuju trećoj strani“, rekla je istraživačica SIPRI Katarina Đokić za „Vreme“.

U tekstu se govori o američkom trgovcu oružja bliskom Pentagonu Marku Moralesu čije su firme priošle godine uvezle 16 miliona malokalibarskih metaka iz Srbije, dok je 2020. zbog „potrebe testiranja američke armije od Jugoimporta kupio samohodnu haubicu Nora N52.

Moralesove firme snabdevaju američku vojsku i njene saveznike, a od početka rata u Ukrajini njegove firme su sa Pentagonom potpisale ugovore od milijardu dolara, a u Ukrajini je direktno zaradio još 200 miliona.

Nedeljnik „Vreme“ naveo je da Morales sarađuje, ali da negira saradnju, sa trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem koji je bio pod sankcijama UN zbog kršenja zabrane izvoza oružja u Liberiju i koji je na amričkoj crnoj listi.

Navodi se da je Morales prošle godine od jedne firme u vlasništvu Tešićeve familije uvezao municiju.

U tekstu se navodi da na pitanja lista „Vreme“ nisu odgovorili ni Ministarstvo odbrane Srbije, ni Jugoimport, ni američke institucije poput Pentagona i Uprave za međunarodnu trgovinu, i ruski Rostek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari