Pripremne aktivnosti vezane za izgradnju novog bloka kostolačkih termoelektrana su intenzivirane, kako za projektnim stolovima stručnih timova, tako i na terenu budućeg gradilišta. Kineski partner tražio je da počnemo sa uređenjem prostora, kako bi se izveli brojni istraživački radovi, počev od geoloških, pa do arheoloških. Kada smo kod arheoloških istraživanja, moraju se ispitati teren, kao i kod izgradnje Termoelektrane „Kostolac B“. Svi pronađeni ostaci nekropola i grobnica iz rimskog doba moraju da budu otkopani i dislocirani Arheološki park „Viminacijum“.

Za ove poslove sredstva su planirana u okviru kineskog kreditnog aranžmana. Prema podacima od pre skoro četiri decenije, u vreme kada je istraživan teren na prostoru na kome je izgrađena sadašnja termoelektrana u Drmnu, izvesno je da je prostor bogat arheološkim eksponatima. Tada je pronađeno, izvađeno i kasnije konzervirano više od 15 hiljada eksponata. Šta je još ostalo pod zemljom i u kojoj meri, na terenu kome će se graditi novi termokapacitet, znaće se tokom ove godine nakon detaljne pretrage terena.

Kako saznajemo, prva istraživanja trebalo bi da počnu već ovog proleća. Sve arheološke aktivnosti biće izvedene po programu arheoloških istraživanja. U tom smislu, naši stručnjaci se već uspostavili kontakte sa Arheološkim institutom i resornim ministarstvom, jer je EPS preuzeo obavezu izrade geotehničkih elaborata, među kojima je i ovaj koji se odnosi na ispitivanje arheološke lokacije u krugu termoelektrane u Drmnu. Nakon svega, konačnu reč daće Zavod za zaštitu spomenika kulture. Na ovaj način omogući će se da pronađeni eksponati u značajnoj meri obogate postojeću zbirku eksponata Arheološkog parka „Viminacijum“.

Jedan od prioriteta u ovom trenutku je uklanjanje metalnog i drugog otpada sa prostora na kome će se izvršiti arheološka istraživanja. To je izgleda veći problem nego samo istraživanje. Naime, u prethodnoj revitalizaciji bloka B1 na ovom prostoru je deponovan otpadni materijal, pre svega metal, koji je do sada trebalo da bude izvezen iz kruga elektrane. Na tome insistiraju i partneri iz Kine, koji planiraju da do kraja godine počnu i sa radovima na izradi temelja buduće termoelektrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari