U agrobiznisu je neiskorišteni potencijal, gde bi mnogi građani bez posla mogli da pronađu svoju šansu, smatraju u opštini Novi Bečej, gde se u saradnji sa američkim USAID-om oprema prva poljoprivredna zona.

Grad je za te potrebe obezbedio zemljište, a planira se da mladima koji budu želeli da se uključe u ovaj program i pokrenu svoju poljoprivrednu proizvodnju budu stavljeni na raspolaganje plastenici, oprema, besplatna obuka i mentori. Oni koji poseduju sopstvenu zemlju, opremu i sredstva, a uključe se u program, koristili bi samo obuku i uslugu mentora, objašnjavaju u novobečejskoj samoupravi koja je uz pomoć američkih partnera sačinila plan da farmeri sami plasiraju svoju proizvodnju

– Mladi su silom prilika sve više zainteresovani za poljoprivredu, pošto je sve manje radnih mesta u drugim delatnostima pa se sve više okreću poljoprivredi. Odnos države, odnos lokalne samouprave može da preokrene negativni trend pa da se dobiju bolji rezultati. Moje iskustvo u poljoprivredi govori da će biti poteškoća i problema, naročito za one koji počinju od početka, ali uz rad, upornost i trud verujem da će dobiti određene rezultate. Od velikog je značaja to što će sama ta proizvodnja u plastenicima doneti boljitak našoj sredini – objašnjava Nikola Dujin, inženjer ratarstva i povrtarstva.

Plasman preko postojećih ili novih zadruga biće podržan preko inkubatora uz pomoć opštinske Kancelarije za poljoprivredu, a biće obezbeđene i obuke na temu organizovanja u zadruge i zajedničkog plasmana proizvoda. Farmeri dobijaju sredstva na kraju inkubacije, kada napuste inkubator, i mogu da ih ulože u kupovinu svojih plastenika i započinjanje sopstvenog biznisa.

– Polaznici će imati obavezu da posle perioda inkubacije nastave rad na svom poljoprivrednom gazdinstvu kroz pokretanje sopstvenog biznisa i ulaganja u podizanje plastenika a da u sledećih godinu dana učestvuju kao mentori u obuci novih polaznika i prenesu znanja i iskustava – objašnjava Saša Šućurović, predsednik opštine Novi Bečej.

Za ovaj program mogu da konkurišu nezaposlena lica mlađa od 35 godina, sa završenom srednjom školom, vlasnik ili zakupac poljoprivrednog zemljišta, da ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo, jasno obrazložen biznis plan i da kandidat namerava da ostane u opštini Novi Bečej. Jedna od prednosti u selekciji kandidata biće namera da se primene inovativne metode u poljoprivrednoj proizvodnji, zatim spremnost za odabir kultura koje slede nova rastuća tržišta i imaju najveći potencijal za brz i održivi rast gazdinstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari