Na izborima za odbornike Skupštine Gradske opštine Kostolac zakazanim za 6. decembar ove godine učestvovaće i Braničevska zelena stranka, jedina kostolačka stranka kako tvrde njeni članovi. Najmlađa po stažu i članstvu, ova stranka svoju šansu na predstojećim izborima vidi ne samo u svojim programskim opredeljenjima, već i činjenici da je Kostolcu i Kostolčanima dosta onih političara koji su zarad ličnih interesa zapostavljali sve ono što su građanima obećavali u predizbornim kampanjama, prvenstveno onima kojima je politika jedini posao tokom minule dve decenije.

– Do sada smo organizovali i aktivno se uključivali u sve akcije i manifestacije koje su za cilj imale očuvanje i poboljšanje životne sredine, nezavisno ko ih je organizovao. Sam koncept „zelene politike“ obuhvata mnogo više važnih pitanja, ne samo pitanja životne sredine. U tom smislu, naša stranka je „nešto između“ političke partije i udruženja građana, verujemo da je uzela najbolje od oboje, i da je to naš poseban kvalitet na predstojećim izborima. U našoj stranci postoji nada da će građani buduće opštine Kostolac izabrati neke nove, nepoznate, nekorumpirane mlade ljude, one kojima to nije posao više od dvadeset godina, one koji će nešto promeniti, ali na bolje. ?i to nudimo na ovim izborima, kaže Milosav Andrejić, aktivista zelenih.

U apelu upućenom građanima Kostolca, stranka koja nema svoje prostorije niti bilo kakav izvor finansiranja, poseban akcenat stavljen je na letošnji Zbor građana na kome su Kostolčani glasanjem odlučili da prihvate ponuđenu im Gradsku opštinu Kostolac.

„Nije to opština kakvu smo želeli, ali bolje išta nego ništa. Možda bi samo mogli da promene natpis na zgradi Mesne zajednice, jer tolika i jeste promena. Ko nije bio na Zboru građana kad se donosila odluka o formiranju Gradske opštine, taj nije doživeo poniženje kao što su ga doživeli oni koji su bili prisutni. Oni koji su trebali da postavljaju pitanja pre izjašnjavanja, uskraćeni su za to pravo koje im i po zakonu pripada. Umesto njih, govorili su političari iz Požarevca i Kostolca koji su Zbor (zlo)upotrebili za promociju svojih stranaka na predstojećim izborima za odbornike Skupštine Gradske opštine Kostolac. Prosto su se utrkivali u veličanju svojih zasluga oko formiranja Gradske oštine Kostolac prikupljajući na taj način poene u predizbornoj trci. Posebna priča u svemu tome su pojedinci iz Saveta Gradske mesne zajednice Kostolac koji su toliko hvalili Gradsku vlast da je svakog iole razumnog od prisutnih prosto bilo sramota. Zašto su toliko servilni? Oni su im nalogodavci, od njih dobijaju svoje mišljenje!? Oni koji su vodili Zbor i koji su imali svoje monologe u naše ime, ne bi smeli više da se bave politikom, niti da budu na bilo kojoj javnoj funkciji. Glasajte za one koji nikada nisu bili u vlasti, za mlade ljude zarad njihove budućnosti, oni vas neće izneveriti…’’

Kostolački ‘’ zeleni’’ apeluju na građane Kostolca da dobro otvore oči prilikom glasanja, da dobro razmisle kome će poveriti svoj glas, da se pričuvaju od hvalospeva na račun Gradske opštine koja nije formirana njihovom zaslugom, već je proistekla iz realnih, višedecenijskih potreba građana Kostolca.

 

Ekologija pre politike

Braničevska zelena stranka se zalaže za kvalitet vazduha, smanjenje emisije aerozagađenja iz sektora industrije, saobraćaja i energetike, za ozelenjavanje grada i okolnih naselja koja gravitiraju energetskim kapacitetima. Pored toga, ova stranka se zalaže za kvalitet voda- smanjenje ispuštanja neprečišćenih ( netretiraninih) komunalnih i industrijskih otpadnih voda u vodotokove, povećanje stepena obuhvaćenosti javnim kanalizacionim sistemom (posebno ruralne sredine), za kvalitet zemljišta, očuvanje, unapređenje i proširenje postojećih šuma, poboljšanje zaštite posebnih zaštićenih zona i ptica. Značajno mesto u programskim opredeljenjima zelenih zauzima i upravljanje otpadom- donošenje lokalnih i regionalnih planova za upravljanje otpadom, uspostavljanje reciklaže i podsticanje iskorišćavanja otpada, izgradnja infrastrukture za upravljanje komunalnim i opasnim otpadom i sanacija postojećih smetlišta komunalnog otpada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari