Temperaturna razlika 20 stepeni za 48 sati: Vremenska prognoza za naredne dane 1Foto: FoNet/Ana Paunković

Od otopljenja do zahlađenja i to u rasponu od preko 20 stepeni, tako će, bar prema najavama meteorologa, izgledati Srbiji narednih dana. Ovakva vremenska prognoza je relativno nepovoljna biometeorološka situacija za većinu hronično obolelih i osetljivih osoba.

Vremenska prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) za četvrtak upozorava na jutarnji mraz i temperature od minus pet do nula stepeni, a na području severozapadne i istočne Srbije na ledenu kišu.

Tokom tog dana, kako navode u RHMZ, doći će do otopljenja a temperature će ići od četiri stepena na istoku do 15 na zapadu Srbije. Počeće ponovo da duva jak južni i jugozapadni vetar.

Vremenska prognoza
Vremenska prognoza, Foto: hidmet.gov.rs

I na zvaničnoj Fejsbuk stranici Weather2Umbrella prognoziraju da će na planinama sutra biti olujnih udara vetra, dok se u košavskom području očekuje jak, na udare, i olujni jugoistočni vetar.

„Jutarnja temperatura od minus četiri do nule, maksimalna dnevna od pet stepeni na istoku do 15 na zapadu Srbije i u Podrnju. U Beogradu u četvrtak ujutro tmurno, uz slab mraz, tokom dana suvo i toplije. Duvaće umeren do jak južni i jugoistočni vetar. Jutarnja temperatura nula, maksimalna dnevna 12“, navode oni.

Istovremeno, proleće u decembru, bar prema temperaturi u termometru, stiže nam već u petak.

„Najtoplije će biti u petak (1. decembra) sa dnevnim temperaturama od 14 do 23 stepena, a u Timočkoj Krajini oko sedam, uz intenzivno topljenje snega u planinskim predelima u kombinaciji sa jakim vetrom“, upozoravaju meteorolozi iz RHMZ, ali i navode da trenutno nema aktuelnog hidrološkog upozorenja.

Vremenska prognoza za vikend – novo zahlađenje

Novo zahlađenje, prema prognozama, stiže u Srbiju za vikend, a donosi nam i kišu i sneg.

„U subotu na severozapadu jako zahlađenje, u ostalim predelima Srbije i dalje veoma toplo, uz jak jugoistočni vetar. Maksimalna temperatura od četiri u Bačkoj do 20 na jugoistoku Srbije. Krajem dana u severnim, tokom večeri i noći i u ostalim predelima Srbije očekuje se jače naoblačenje sa kišom, na planinama sa snegom, a vrlo brzo će, uz jako zahlađenje, kiša i u nižim predelima preći u susnežicu i sneg, uz skretanje vetra na severozapadni. U nedelju oblačno sa snegom. Maksimalna temperatura od nule do četiri stepena Celzijusa“, navodi se u prognozi koju je objavio Weather2Umbrella.

Vremenska prognoza za Beograd

Prema najavama meteorologa, u Beogradu će u petak biti oblačno i osetno toplije, ali i vetrovito, uz olujne udare jugoistočnog vetra. Temperatura do 21 stepen.

U subotu zahlađenje. Maksimalna temperatura do 10 stepeni. Krajem dana i tokom večeri očekuje se jače naoblačenje sa kišom, u toku noći sa susnežicom i snegom, uz skretanje vetra na severozapadni.

U nedelju oblačno sa snegom. Maksimalna temperatura do dva stepena Celzijusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari