Vremenska prognoza za oktobar: RHMZ objavio kakvo nas vreme očekuje narednog meseca 1Foto: FoNet/Ana Paunković

Stiže nam Miholjsko leto, bar tako pokazuje vremenska prognoza Republičkog hidrometeorološki zavod za oktobar. Prema proceni meteorologa u većem delu Srbije oktobar će biti topliji i prosečno vlažan.

Kako navode iz RHMZ, početak oktobra obeležiće hladna jutra, tokom dana pretežno sunčano i postepeno toplije.

Prema izgledima vremena, najtoplij dan će biti 5. oktobar, dok će najhladnije biti oko 1. i 2. oktobra i krajem meseca.

“U celoj Srbiji se očekuje oktobar sa srednjom temperaturom vazduha oko +1 stepen iznad višegodišnjeg proseka. Srednja oktobarska temperatura imaće vrednosti u intervalu od 11 do 14 stepeni, a u planinskim predelima od 6 do 9. Srednja maksimalna temperatura vazduha za oktobar biće u intervalu od 18 do 21 u nižim predelima, u planinskim od 10 do 16, dok će srednja minimalna temperatura vazduha biti od 6 do 10, a u planinskim predelima od 3 do 6 . Očekuje se od dva do pet letnjih dana sa maksimalnom temperaturom ≥25 stepeni”, navode iz RHMZ u klimatskim izgledima za oktobar.

Najhladnije će biti na Kopaoniku, kada će se 2. oktobra živa na termometru spustiti i to -2. Nešto toplije biće na Zlatiboru, gde će najviša temperatura tokom oktobra biti 20 stepeni Celzijusovih oko 4. i 5. oktobra, a najniža na ovoj planini biće 2. oktobra, svega 5 stepeni.

Kada je u pitanju Beograd, meteorolozi prognoziraju da će najhladniji dan biti 1. oktobar, kada će minimalna temperatura biti 9 stepeni, a maksimalna neće prelaziti 18. podeok Celzijusove skale. Najtoplije u Beogradu biće 5. oktobra, kada se prognozira 23 stepena.

Tokom oktobra se prognozira količina padavina u granicama višegodišnjeg proseka, u nižim predelima u intervalu od 40 do 70 mm, a na planinama do 80 mm. Takođe, očekuje se u nižim predelima 9 do 11 dana sa padavinama, a u brdsko-planinskim do 13.

Iz RHMZ uvek napominju da je mesečna prognoza orijentaciona i da je poželjno da se koristi uz prognozu za pet dana unapred.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari