Vremenska prognoza RHMZ-a: Upaljeni žuti i narandžasti meteoalarmi, u naredna dva sata kiša u pojedinim delovima zemlje 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Vremenska prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) najavljuje za danas osetno hladnije vreme, a za pojedine delove zemlje već su upaljeni i meteoalarmi koji se odnose na pojavu kiše

Prema poslednjoj najavi RHMZ-a, u naredena dva sata na krajnjem jugu i jugoistoku Srbije kiša slabog i umerenog intenziteta sa tendencijom postepenog prestanka padavina prema kraju dana.

Kako je ranije najavljeno, na severu i zapadu zemlje očekuje se suvo vreme uz postepeno smanjenje oblačnosti, dok će u ostalim predelima bit oblačno, mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima.

Veća količina padavina očekuje se u prvom delu dana na jugu i jugoistoku zemlje (od 20 do 40 mm za 12 h, ponegde i više).

Posle podne i uveče očekuje se prestanak padavina, a zatim i delimično razvedravanje.

Što se tiče same temperature, danas se očekuje osetno hladnije vreme uz pad temperature za 6 do 10 stepeni Celzijusa.

Dnevna temperatura biće bez većeg kolebanja od 10 do 13 stepeni, uveče u osetnom padu, osim u Timočkoj Krajini gde će biti malo toplije, sa najvišom dnevnom temperaturom oko 16 stepeni Celzijusa.

Vremenska prognoza za Beograd

U Beogradu će danas biti osetno hladnije. Pre podne će biti oblačno, a po podne dolazi do postepenog smanjenja oblačnosti.

Vetar slab i umeren severozapadni. Dnevna temperatura će se kretati oko 12 stepeni, a uveče će pasti na 7 stepeni.

Upaljeni žuti i narandžasti meteoalarm

Za istočnu i jugozapadnu Srbiju RHMZ je upalio žute meteoalarme za kišu, dok se u predelima jugoistočne Srbije i Kosova i Metohije takođe očekuje kiša, s tim što su u tim slučajevima upaljeni narandžasti meteoalarmi.

Vremenska prognoza RHMZ-a: Upaljeni žuti i narandžasti meteoalarmi, u naredna dva sata kiša u pojedinim delovima zemlje 2
Foto: Printscreen/RHMZ

Žuti meteoalarm označava da vreme može biti opasno (potencijalno), te da vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku.

Narandžasti meteoalarm označava da je vreme opasno, te da su prognozirane opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Prema prognozi RHMZ-a, danas će kiša padati u Negotinu, Kragujevcu, Zlatiboru, Kopaoniku, Nišu i Prištini.

Vremenska prognoza RHMZ-a: Upaljeni žuti i narandžasti meteoalarmi, u naredna dva sata kiša u pojedinim delovima zemlje 3
Foto: Printscreen/RHMZ

Vremenska prognoza za sedam dana

U petak je očekivano vetrovito vreme uz naoblačenje, koje će mestimično usloviti kišu.

Duvaće umeren i jak južni i jugoistočni vetar, na jugu Banata, u donjem Podunavlju i na planinama sa udarima olujne jačine, a temperatura će biti u manjem padu.

U subotu oblačno s kišom, koja će na visokim planinama preći u sneg, a u nedelju pre podne očekuje se prestanak padavina, posle podne i razvedravanje.

Sledeće sedmice promenljivo, povremeno s kišom, na visokim planinama kratkotrajno i snegom, a dnevne temperature biće u granicama proseka drugu dekadu novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari