(MAPA) Vremenska prognoza za vikend: Gde se može očekivati temperatura i do minus 10 stepeni Celzijusa? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Republički hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) na svom sajtu objavio je upozorenje za područje Srbije na vlažan sneg i formiranje, odnosno povećanje, snežnog pokrivača.

Vremenska prognoza RHMZ predviđa tokom jutra oblačno vreme, mestimično sa kišom, u brdsko-planinskim predelima, kao i ponegde u nižim predelima jugozapadne, južne i jugoistočne Srbije sa snegom uz formiranje odnosno povećanje snežnog pokrivača.

Danas na planinama sneg, a sa padom temperature kiša će preći u vlažan sneg i u nižim predelima.

Snežne padavine biće najintenzivnije na jugozapadu, jugu i istoku Srbije, gde se u nižim i brdskim predelima očekuje relativno brzo formiranje snežnog pokrivača visine od 5 do 20 centimetara, na planinama lokalno i više od 30 centimetara.

Iz Weather2Umbrella navode da će u toku subote kiša preći u sneg i u nižim predelima zapadne, južne i jugoistočne Srbije, u toku večeri i u centralnim predelima, dok će istovremeno na severu padavine prestatai, a u Vojvodini će veći deo dana biti suvo.

Kako ocenjuju, sledi i jako zahlađenje, pa će se temperatura tokom vikenda na planinama kretati od -10 do 0 stepeni Celzijusa.

(MAPA) Vremenska prognoza za vikend: Gde se može očekivati temperatura i do minus 10 stepeni Celzijusa? 2
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Vremenska prognoza i vodostaji reka

Na Limu kod h.s. Prijepolje vodostaj će biti u naredna 24 časa u umerenom porastu bez prevazilaženja granice vanredne odbrane od poplava.

Na gornjim tokovima Zapadne i Južne Morave sa pritokama vodostaji će biti u umerenom porastu tokom 24. i 25. novembra bez prevazilaženja granica redovne odbrane od poplava.

Na Mlavi, Peku, Crnom i Belom Timoku vodostaji će biti u umerenom porastu tokom 24. i 25. novembra sa mogućnošću približavanja upozoravajućim nivoima.

Kako je Danas ranije pisao, srednja minimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 2.9 stepena Celzijusovih – navodi se na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, ali se, prema prvim pokazeteljima, ipak očekuje više snega u planinskim predelima ove zime, ali i njegovo duže zadržavanje u odnosu na prošlu godinu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari