RHMZ upozorava na vremenske nepogode: Očekuju se obilne padavine i olujni vetar u Srbiji 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje za područje Srbije na predstojeće vremenske nepogode.

Tokom večeri, noći i sutrašnjeg dana, očekuju se grmljavinske oluje praćene obilnim padavinama, gradom i vetrom olujne jačine. U većini delova zemlje očekuje se između 20 i 40 mm kiše, dok se u pojedinim delovima Vojvodine, zapadne i centralne Srbije može očekivati i do 80 mm kiše u roku od 24 sata, a lokalno i više.

Prema prognozama, dnevne temperature će u većini mesta pasti za 10 do 13 °C. RHMZ će za konkretne lokacije izdavati hitna upozorenja jedan do dva sata unapred, kako bi građani mogli da preduzmu odgovarajuće mere opreza.

Posebno upozorenje izdano je za područje Beograda, gde se večeras, tokom noći i sutra očekuju grmljavinske nepogode sa obilnim padavinama, gradom i olujnim vetrom.

Naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, kao i lokalnom pojavom grada i jakim olujnim vetrom, širi se sa područja Hrvatske i severnih delova Bosne i Hercegovine ka Bačkoj i Sremu. Prve padavine u ovim oblastima očekuju se posle 19 sati.

Tokom večeri i predstojeće noći, padavinska zona će se proširiti na ostatak Vojvodine, zapadnu Srbiju, područje Beograda i Šumadiju, dok se u drugom delu noći očekuje proširenje na Braničevski i Borski okrug.

Očekuje se pad temperature, te se građanima savetuje da prate najnovije prognoze i upozorenja RHMZ-a i drugih nadležnih organa, te da preduzmu sve neophodne mere predostrožnosti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova poziva građane na oprez i pridržavanje svih instrukcija nadležnih službi kako bi se umanjili rizici po ljudske živote i materijalna dobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari