12. februar 1948. Mašinsko-traktorska stanica u Požarevcu opravila je 80 odsto poljoprivrednih mašina. Bio je ovo izveštaj o radu Mašinsko-traktorska stanice. Pored popravke svojih mašina, radnici stanice popravili su i poljoprivredne mašine u: Osipaonici, Dragovcu, Batuši, Kalištu i Kličevcu.


 

13. februar 1813. Rođen je Stanojlo Petrović u Petrovcu. Po ocu Stanojlovom – Petru, knez Miloš je 1860. nazvao selo Svinje – Petrovac. Stanojlo Petrović je bio okružni načelnik u Smederevu, a u Požarevcu je bio pomoćnik okružnog načelnika. Učestvovao je, sa svojom četom u Mađarskoj revoluciji 1848. na strani Srba protiv Mađara u Beloj Crkvi. Knez Miloš ga je 1859. uzeo za svoga ađutanta. Posle toga Stanojlo je postao član Državnog saveta i vršio dužnost kneževog pretstavnika i popečitelja inostranih dela.

13. februar 1911. Pevačko društva „Zora“ davalo je svoju priredbu. Program na priredbi je bio: 1. Mokranjac VIII Rukovet – peva hor; 2. Vaclav Vedral, Noć u Gornjaku-recital uz pratnju klavira; 3. V. Vedral svira na klaviru; 4. V. Vedral, Iz okoline Vranja-peva hor;

14. februar 1868. Kažnjen je Petar Šljivić, paroh trnjanskih od strane Beogradske konzistorije zbog neposlušnosti u vršenju svešteničke dužnosti. Najpre je kažnjen ukorom što nije hteo da služi liturgiju u Smederevu i što je venčao Vasu Pavlovića iz Salakovca kao maloletno lica od 12 godina što je protivno crkvenim zakonima.

14. februar 1910. Mehansko-kafansko udruženje proslavilo je svoju slavu na Sv. Trifuna. Slavlje je bilo u kafani Milana P. Antića gde je sečen kolač i slavski ručak.

14. februar 1910. Pozorišna trupa Đorđa N. Bobića davalo je pozorišnu predstavu u hotelu „Srpska kruna“.

14. februar 1932. Zanatlijsko udruženje „Sloga“ održalo je 32. redovnu godišnju skupštinu u svojim prostorijama. Izabrana je nova uprava na čelu sa predsednikom Vladom Stojadinovićem, kolarom.

15. februar 1825. Mitar Josifović „Čiča Mitar“ iz Petke, pouzdan čovek kneza Miloša dobio je poziv od Kneza da dođe u Kragujevac kao član Narodnog suda. Ovo naređenje poslao je knez Miloš Jovanu Obrenoviću u Požarevac da ga saopšti Mitru Josifoviću.

15. februar 1911. Pošto se led na Savi i Dunavu očistio otpočela je plovidba Savom i Dunavom. Vozovi požarevačke železničke stanice prilagodili su svoj red vožnje od Požarevca do Dubravice.

15. februar 1953. U Kostolcu je održan boks-meč između Radničkog iz Beograda i Železničara iz Požarevca. Meč je dobio Radnički sa 12:8. Najlepše borbe bile su između: Merkosija (Ž) i Andrejevića (R) 2:0; Orlovića i Hladnog (R) 0:2; i Telekija i Čupića (R) 1:1.

16. februara 1836. Rođen je Jovan Dragašević u Požarevcu. U Beogradu je završio šest razreda gimnazije i Artiljerijsku školu (Vojnu akademiju 1855-1860). Dragašević je bio pukovnik i počasni general. Bio je profesor na Vojnoj akademiji. Učesnik je Srpsko-turskih ratova 1876/1877. i 1877/78. godine. Na Berlinskom kongresu 1878. bio je ekspert za granična pitanja i sekretar u srpskoj delegaciji. Urednik je vojnih časopisa „Vojin“ i „Ratnik“. Bio je utemeljivač Istorijskog odelenja Glavnog Generalštaba. Biran je za člana Srpskog učenog društva (preteče Srpske akademije nauka). Bavio se književnošću. Napisao je pesme: Jeka od gusala, Jovan Kursula. Kosovo i druge, komade: Smrt Ajduk-Veljkova i druge.

Odlikovan je ordenima: Takovskog krsta V, III i II stepena, Sv. Save III i II stepena i svim spomenicama iz ratova. U Požarevcu postoje njegovi stihovi na nadgrobnoj ploči Milutina Petrovića-Ere u porti Saborne crkve.

17. februar 1911. U Požarevcu je došla Beogradska opera koja je davala predstave u hotelu „Srpska kruna“. Prva predstava“Drotar“.

18. februar 1825. Knez Miloš je obavestio Jovana Obrenovića da će (on) uskoro doći u Požarevac i obići Požarevačku nahiju. Istovremeno naređuje mu da ne izlazi u nahiju i ne čita Proklamaciju pred narodom već će to on učiniti kad bude došao u Požarevac.

18. februar 1825. Knez Miloš izveštava arhimandrita Melentija Pavlovića i Simu Milosavljevića Paštrmca u Kragujevcu da je zdravo dobro stigao u Požarevac. Daje im uputstva šta treba da rade u Kragujevcu dok on boravi u Požarevcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari