8.april 1910. Ministar građevina došao je u Požarevac preko Dubravice zbog gradnje železnice od Osipaonice do Požarevca.

9.april 1834. Knez Miloš iz Požarevca šalje dr Bartolomea Kuniberta Jevremu Obrenoviću u Šabac „jer je čuo da je bolestan,sa njime šalje dr Vartijadesa da ga obojica leče do ozdravljenja.“

9.april 1874. Državni savet je odobrio kupovinu placa od trgovca Hadži Tike Nikolića iz Požarevca za izgradnju Ženskog kaznenog zavoda u Požarevcu.

10.april 1932. U Požarevcu je odigrana prvenstvena fudbalska utakmica Braničevsko-Podunavske župe između Mladog Radnika i Željezničara/Smederevo/.I pored bolje igre M.Radnik je izgubio sa 2:1.

11.april 1821. Jovan Obrenović izveštava kneza Miloša o novostima u Požarevcu i radosti koju pokazuje narod zbog vesti da će im knez uskoro doći u Požarevac.Izveštava ga o novostima koje mu je dao Milutin Petrović-Era,kapetan homoljski da Turci grade šančeve uz Dunav,ali nema vesti o stanju u Vlaškoj/Rumuniji/.

11.apri 1928. Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada izvelo je premijeru“Smrt majke Jugović“dramsku pesmu u 3 čina Ive Vojnovića u režiji Milke Marković.Predstava je odigrana u hotelu“Srpska Kruna“ u Požarevcu.Predstava je ponovo igrana 27.aprila u istom prostoru.

12.apri 1825. Knez Miloštraži od Đorđa Popovića-Ćeleša traži da mu u Požarevac pošalje majstore dunđere:Malog Boška,Nikolu Konjaliju,Nikolu Stankovića I još deset drugih majstora koji dobro rade.

12.april 1838. Vojna akademija iz Požarevca preseljena u Beograd,a posle 40 dana u Kragujevac gde je u junu iste godine prestalasa radom.

12.april 1897. Umro je Sima J.Bimbić,direktor Požarevačke gimnazije u Šapcu.Bio je direktor Požarevačke gimnazije od 1878.gde je predavao opštu i nacionalnu istoriju.Bio je i član Glavnog prosvetnog saveta.

13.april 1817. Knez Miloš iz Požarevca gde se nalazio pisao je beogradskom veziru Marašli-Ali paši.

13.april 1895. Vasa Pelagić je doveden u požarevački zatvor pošto je 23.03.1895.bio osuđen na 140 dana zatvora zbog članka“Moć kapitala“i „Radni narod je sila rasparčana“u „Zanatlijskom savezu“.

14.april 1875. Rođen je Milivoje S.Vasić,šumarski inženjer.Milivoje je rođen u Požarevcu,a studije je završio u Tibingenu/Nemačka/gde je i doktorirao 1900.godine.Kao naučnik napisao je veći broj naučnih i stručnih radova iz oblasti šumarstva.

14.april 1880. Za zastupnika ministra građevina,ukazom je određen pukovnik Stevan Zdravković/rođen u Živici/.On je zamenio obolelog ministra građevina Ranka Alimpića.

15.april 1910. Iseljena je ergela Ljubičevo u državnim i mehanskim štalama u Požarevcu zbog poplave Velike Morave.

15.april 1911. Prestolonaslednik Aleksandar I Karađorđević je automobilom doputovao u Požarevac i celo pre podne proveo u kasarni,a potom se vratio u Beograd.

16.april 1833. Knjaz Miloš i Avram Petronijević iz Požarevca šalju uputstva srpskim deputatima u Carigrad o nabavci oružja u Austriji i pripremama za ustanak u Bosni,Hercegovini,Crnoj Gori,Albaniji Makedoniji i Bugarskoj.Bile su to pripreme za srpsku vojnu intervenciju u Istočnoj Srbiji kako bi vratila istrgnutih šest nahija pod svoju ingerenciju.

16.april 1860 Knjaz Miloš poklonio je svoje dobro „Morava“od kojeg je nastala ergela Ljubičevo.“Ja ustupam na korist iste ergele Praviteljstvu srbskom i poklanjam mu dobro moje zovamo“Morava“,koje se u okružju požarevačkom nalazi“.

17.april 1911. Kolo Srpskih sestara priređuje svojim umrlim članovima,dobrotvorima i utemeljivačima u Sabornoj crkvi parastos./Za porodice:Mite Belosavića,Marjana Kara-Jovanovića,Đorđa Lazaridesa, Darinke Mitrović,Pere Perića,Bore Mirkovića/.

18.april 1861 Okružni načelnik Ilija Kocić šalje Ministarstvu unutrašnjih dela spisak požarevačkih Jevreja.U Požarevcu je tada živelo 12 jevrejskih porodica sa 45 članova.

18.april 1941. Nemci su ušli u okupirani Požarevac.Komandant mesta kapetan Tinsen tog dana/petak/primio je delegaciju Požarevljana,koju je predvodio Brana Davinić/nekadašnji poslanik/i zaveo red izdajući naredbu kojom je vlast u gradu prešla u nemačke ruke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari