Adem Zilkić je široj javnosti postao poznat u oktobru 2007. godine kada je izabran za prvog reis-ul-ulemu novoformirane islamske zajednice (IZ) Srbije. Tada je formiranje IZ Srbije izazvalo brojne reakcije političkih i verskih krugova, od kojih je većina bila protiv ove IZ i njenog poglavara. Ocenjeno je da je to politička tvorevina koja je stvorila još dublji jaz među već podeljenim Bošnjacima.


Reis Zilkić se od takvih optužbi branio prvenstveno svojom umerenošću, koju mu priznaju i protivnici. Stalno islamskim vernicima šalje poruke pomirljivosti, tolerancije i jedinstva, ali i ponude IZ u Srbiji za razgovor, dijalog i zajedničko rešavanje problema. Zilkićeva umerenost i pomirljivost postižu dugoročni efekat. Prema podacima IZ Srbije posle pet godina, broj hadžija koji odlaze u muslimansko svetilište u Meki povećao se deset puta, a veći je i od broja muslimana koji su na hadž otišli u organizaciji IZ u Srbiji. Prema nezvaničnim podacima imami IZ Srbije obavili su u ovoj godini više verskih obreda nego imami IZ u Srbiji. Međutim, ovakvi podaci nisu bili relevantni za bivšeg reis-ul-ulemu IZ BiH Mustafu Cerića, koji je samo dva dana pre odlaska sa funkcije izdao fetvu protiv svog „kolege“ u Srbiji. Cerić je naredio muslimanima da ne slede reisa Zilkića. Jedinstven slučaj da jedan reis izdaje fetvu protiv drugog reisa, ostao je bez reakcija političkih i verskih krugova.

Reis Adem Zilkić je rođen 1956. u selu Oraše, opština Tutin. U rodnom selu je završio osnovnu školu, a medresu i orijentalistiku na Filozofskom fakultetu u Prištini. Po odsluženju vojnog roka 1981. godine počeo je da radi kao imam, a četiri godine kasnije postao je i glavni imam u Tutinu. Na toj funkciji ostao je sve do 2007. godine, kada je izabran za poglavara IZ Srbije.

Rezultat 26-godišnjeg službovanja u Tutinu su 42 izgrađene džamije i nova zgrada Medžlisa u tom gradu. Posle raspada SFRJ i osnivanja IZ u novonastalim državama bio je predsednik inicijativnog odbora za osnivanje Mešihata IZ Sandžaka. Piše verske knjige i udžbenike. Trenutno radi na dosada najvećem rečniku orijentalizama na ovom prostoru. Oženjen je, ima četiri fakultetski obrazovane ćerke i sina studenta medicine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari