Nakon manje od 24 sata od izbijanja najvećih protesta u Iranu od revolucije 1979. u kojima je, kako se navodi, ubijeno sedam demonstranata, Savet čuvara Irana saopštio je juče da je spreman da naredi ponovno prebrojavanje glasova sa predsedničkih izbora, koji su ukazali na duboku podeljenost u zemlji. Stiče se utisak da to saopštenje predstavlja dodatni nevoljni ustupak vlasti koji je usledio nakon odluke ajatolaha Alija Homneija da se pokrene zvanična istraga izbornog procesa za koji opozicija tvrdi da je bio neregularan.

Opozicioni kandidat Hosein Musavi izjavio je da ne veruje Savetu čuvara. Kako je prenela državna televizija, portparol Saveta Abas Ali Kadhodaji je izjavio da je 12-člani Savet, odnosno panel sveštenika, odobrio ponovno prebrojavanje glasova iz određenih glasačkih kutija na biralištima, na kojima je, kako opozicija tvrdi, bilo neregularnosti.

Govoreći na masovnom mitingu opozicije, Musavi je rekao da se pismeno obratio Savetu čuvara i žalio se na izborne neregularnosti, ali da ne polaže velike nade u to da će panel nešto preduzeti povodom toga jer je veliki broj njegovih članova podržao Ahmadinedžada uoči izbora. „Smatram da bi poništavanje izbornih rezultata bila najmanje štetna mera“, rekao je. „U suprotnom narod više neće imati poverenja u sistem i vladu.“ Saopštenje Saveta čuvara usledilo je nakon što je državna radio stanica juče objavila da je sedmoro ljudi ubijeno u sukobima u noći između ponedeljka i utorka, što je produbilo tenzije nekoliko dana nakon protesta bez presedana.

Zemljom se šire nagađanja o tome šta će se sledeće dogoditi, da li će biti još protesta ili će doći do smirivanja „strasti“. Zvanična novinska agencija IRNA saopštila je da su pristalice Ahmadinedžada pozvale juče na kontramiting nakon masovnih protesta održanih u ponedeljak. Opozicija je, takođe, juče zahtevala od svojih sledbenika da se pridruže još jednom masovnom protestu. Uprkos neredima u zemlji, koji su ugrozili njegovu legitimnost širom sveta, Ahmadinedžad je napustio Teheran i otišao na samit zemalja članica Šangajske organizacije za saradnju u ruskom gradu Jekaterinburgu. Zbog odluke Ahmadinedžada da napusti zemlju kao njen predsednik postoji opasnost da se birači još više razbesne. Iranski lider već je pobudio bes među demonstrantima kada ih je uporedio s ljutim fudbalskim navijačima čiji je tim izgubio utakmicu, a potom ih nazvao „prašinom“.

Za razliku od mnogih zapadnoevropskih prestonica koje su izrazile sumnju u validnost iranskih predsedničkih izbora, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Riabkov izjavio je da je Moskva otoplila odnose sa Teheranom. „Izbori u Iranu su unutrašnja stvar iranskog naroda, ali pozdravljamo novoizabranog predsednika te države“, rekao je Rjabkov.

U prvom komentaru situacije u Iranu predsednik SAD Barak Obama je izjavio da je duboko zabrinut zbog tamošnjeg postizbornog nasilja i pozvao iranske lidere da poštuju slobodu govora i demokratski proces. On je dodao da će nastaviti da teži direktnom dijalogu s Teheranom, ali je zahtevao da se istraga povodom izbornih neregularnosti sprovodi bez krvoprolića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari