Povodom najvećeg islamskog praznika Kurban bajrama, u organizaciji Bošnjačko-muslimanskog kulturnog kruga u Pljevljima je proteklog vikenda u Domu vojske upriličen koncert ansambla „Sultan Mehmed Fatih“ iz Sarajeva. U prepunoj sali, posjetioci su imali priliku da slušaju muslimanske duhovne pjesme, ilahije i kaside, u izvođenju jednog među 15 najboljih ansambala u svijetu. Prisutne je kraćim obraćanjem pozdravio predsjednik Bošnjačko-muslimanskog kulturnog kruga dr. Zulfikar Katana i predstavio rad ove NVO u proteklih nekoliko godina.


– Cilj nam je da radimo na očuvanju nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta našeg naroda i podstičemo razvoj istraživačke djelatnosti, svih kulturnih aspekata prošlosti i iste prezentujemo. Udruženje je otvoreno za sve dobronamjerne, kojima je u srcu dobro Pljevalja i želja da ona postanu grad u koji će se rado dolaziti i ostajati, a ne ići iz njega. Trudićemo se da budemo ravnopravni kreatori bogatijeg i ljepšeg gradskog života, istakao je dr. Katana.

Ansamblom je dirigovao Mehmed Bajraktarević, direktor muzičke škole na Ilidži kod Sarajeva, inače rođeni Pljevljak i unuk poslednjeg pljevaljskog muftije. „Jako sam uzbuđen, jer prvi put nastupam u svom rodnom gradu i držim se one narodne izreke „da je najteže biti kolovođa u svom mjestu“. Pola svijeta sam obišao sa ansamblom bez ikakvih problema, a večerašnji nastup je u mojoj duši nešto posebno. Sjećanja iz djetinjstva naviru, a sjutra ću sa ovom djecom obići kuću gdje sam se rodio, pokazaću im avliju u kojoj sam se igrao i školu u koju sam išao“, ispričao je Bajraktarević.

U Pljevljima je nastupio malim ansamblom koji ima 57 članova, veliki ansambl „Sultan Mehmed – Fatih“ ima 150 aktivnih članova. Kuriozitet je da među njima ima sedam bračnih parova i šest blizanaca. „Veći dio ansambla je ostao u Sarajevu i ako se ukaže potreba oni i bez nas mogu urganizovati vrhunski koncert bilo koje vrste“, istakao je Bajraktarević.

Kroz ansambl je za osam godina od osnivanja prošlo oko 600 učenika. Ansambl je mješovitog nacionalnog sastava, a njegov najmlađi član je Isidora Mitrović iz Bijele, koja je sa porodicom doselila u Sarajevo i prvi put je javno nastupila. Ansambl je osposobljen da prezentuje duhovnu muziku naroda koji žive na ovim prostorima: muslimansku, pravoslavnu, katoličku i protestantsku. Iza sebe imaju više od 1,5 miliona kilometara puta, nastupali su na četiri kontinenta. Između ostalog, u: Švedskoj, Belgiji, Holandiji, Njemačkoj, Austriji, Engleskoj, Francuskoj, Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Sjevernoj Americi, Kanadi, Egiptu, Pakistanu i u Turskoj 11 puta.

– Ansambl funkcioniše kao jedna porodica. Ima svoju administraciju, tehničku službu, službu za pripremu scenskog nastupa, zdravstvenu službu sa četiri ljekara i sve što je potrebno da ima jedna ozbiljna organizacija. Ove godine smo sa kompletnim ansamblom nastupili u Turskoj povodom Dana državnosti Republike Turske i izveli smo program u crkvi Svete Irine iz 13 vijeka u blizini čuvene Top kapije, mjestu u kojem se može koncert održati jedino uz odobrenje predsjednika države. Predsjednik Turske Abdulah Gul je prvi put prisustvovao koncertu jednog ansambla, koji je snimljen u milion primjeraka i koji sada predsjednik poklanja državnicima i drugim gostima kao vrlo vrijedan suvenir, rekao je Bajraktarević.

Gosti ansambla su bili i članovi hora Đulistan iz Novog Pazara sa solistom Amirom Lakotom, a programu je prisustvovao i predsjednik Opštine dr Miloje Pupović, predstavnici opštinskih organa, političkih partija, sveštenici Srpske pravoslavne crkve, gosti iz Goražda, Priboja, Bijelog Polja i drugih mjesta u okruženju.

U džamiji i manastiru

Dan nakon koncerta članovi ansambla su, na čelu sa Mehmedom Bajraktarevićem, posetili Husein-pašinu džamiju i manastir Svete Trojice. Veći dio dana proveli su u najpoznatijem pljevaljskom parku, Milet bašti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari