Sredstvima iz kapitalnog budžeta u toku je izrada idejnog projekta postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže i elaborata procjene uticaja na životnu sredinu u Bijelom Polju. Ukupna vrijednost projekta rješavanju otpadnih i atmosferskih voda iznosi oko devet miliona evra.


Tim povodom, u utorak je u Bijelom Polju održan sastanak u cilju unapređenja stanja u oblasti otpadnih voda, na kojem su pored predstavnika Opštine Bijelo Polje bili prisutni i predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, obrađivač idejnog projekta IK Consulting engineears iz Beograda i Procon DOO iz Podgorice. Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić je naglasio da je ovaj projekat od velikog značaja za Bijelo Polje i da će riješiti probleme otpadnih voda.

– Urađen je veći dio projektne dokumentacije za realizaciju ovog projekta, a obezbijeđen je i znatan procenat donacija, kazao je predsjednik Žurić. Obrađivač idejnog projekta IK Consulting engineears iz Beograda ponudio je nekoliko varijanti rješenja otpadnih i atmosferskih voda. Međutim, potrebano je da dosnimi potez lijeve obale Lima od Rakonja do Sinjavca, kako bi se ispitala mogućnost da se izbjegnu pumpe.

Potpredsjednik Opštine Bijelo Polje Radovan Obradović kaže da postoji više varijanti koje se moraju detaljno sagledati po pitanju ekonomske računice i po pitanju funkcionalnosti.

– Ova snimanja moraju biti završena do nedjelje, kako bismo u ponedjeljak dali konačnu verziju Ministarstvu održivog razvoja i turizma, s obzirom da su obezbijeđena određena sredstva za idejno rješenje i za reviziju projekta, kazao je potpredsjednik Obradović.

– Imajući u vidu da je preko kapitalnog budžeta obezbijeđena revizija idejnog projekta izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže i odabran revident, kao i činjenica da bi do kraja godine bilo poželjno da imamo revidovan projekat, zbog donacija koje su obezbijeđene za realizaciju projekta, potrebno je što prije da se izjasnimo o varijanti koja bi bila najpovoljnija za Bijelo Polje, kazao je pomoćnik ministra održivog razvoja i turizma Siniša Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari