Rumunija trenutno ima vršioca dužnosti premijera Emila Boka, polovinu vlade i dva kandidata za premijera, a sve to u okolnostima ekonomske i politicke krize i mesec dana pre predsedničkih izbora. Četiri političke partije kao budućeg premijera podržavaju gradonačelnika grada Sibiu Klausa Johanisa. Istovremeno, predsednik Trajan Basesku je imenovao, a njegova Demokratska liberalna partija podržala, ekonomistu Lučijana Krojitorua.


Tokom vikenda i juče dva kandidata za premijera – Klaus Johanis i Lučijan Kroitoru – sastali su se sa političkim partijama i svaki radi na formiranju svoje vlade i njenog programa. Partije koje ih podržavaju razmenjuju oštre napade. Rasplet te situacije postaje jasniji posle izjave predsednika Trajana Baseskua za televiziju Prima da „ne isključuje da Vlada Emila Boka ostane kao vršilac dužnosti do predsedničkih izbora“. Basesku je potvrdio ocene lidera opozicije i analitičara, koji od početka političke krize navode da je u predsednikovom interesu da manjinska, oborena vlada njegove partije funkcioniše do predsedničkih izbora, kako bi ga podržavala da osvoji i drugi mandat.

Politička kriza u Rumuniji se zaoštrila 13. oktobra, kada je opozicija oborila u parlamentu Vladu Emila Boka, koja je već ostala sa jedanaest članova nakon što je 1. oktobra deset ministara Socijaldemokratske partije podnelo ostavke. Nova parlamentarna većina od 65 odsto, koja je i oborila Vladu Emila Boka, predložila je 14. oktobra za dužnost premijera gradonačelnika grada Sibiu Klausa Johanisa i predstavila taj predlog šefu države Trajanu Baseskuu. Dan kasnije, Basesku je potpisao dekret o imenovanju Lučijana Kroitorua za novog premijera i odbacio predlog za premijera nove parlamentarne većine za koju je rekao da je samo „na papiru“.

Začarani politički krug

Kako aritmetika pokazuje, Klaus Johanis kao premijer bi imao komotnu većinu u parlamentu, ali ga ne prihvata Basesku, dok predsednikov predlog ne može da prođe jer nema većinu u parlamentu i tako se ulazi u začarani krug. Trenutno, i dalje vlada Emil Bok sa njegovih deset ministara u svojstvu vršioca dužnosti, Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorava da misija te institucije neće doći u Rumuniju dok ne bude formirana vlada, dok je Bukureštu preko potrebna treća tranša zajma u vrednosti od 1,5 milijarde evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari