Za ono što svakog dana vidimo (ili činimo), zapravo je svojevrsni registrator ružnih primera opšteprihvaćenog životnog stila u našoj zemlji. Mnogo zanimljivije od kompjuterskih igrica svakako je „šetnja“ našim prostranstvima, pa tu zasigurno, uzbuđenja neće manjkati. A prilika je da se nešto i nauči. Ako ne ništa drugo, onda pravopis koji je žiteljima ovog terena, kako se svakodnevno možemo uveriti kroz javna obaveštenja, preko potreban.

Na bezmalo nekoliko stotina primera, koji se mogu zapisati, upravo je najviše onih koje svedoče da je većini građana pravopis nepoznanica. Naravno, ne radi se samo o „ličnim“ porukama okačenim na vratima, prozorima, prodavnicama, tarabama (poput one bezazlene ‘’Ne parkiraj pred kapiju’’) i tezge, već i o obaveštenjima koje postavljaju saobraćajci, šalje distribucija, a podosta je i naslova iz dnevne štampe. Ispred jedne mesarske radnje u ovom kraju stoji obaveštenje: „Vršim klanje na mobilni“ i ,,koljem po kućama’’.

U tom uzbudljivom „albumu“ prikazana je naša najraznovrsnija svakodnevnica-koja se, sasvim realno, graniči sa fanastikom. Možda je upravo to i karakteristično za ovo područje. Nezlobiva ironija zapravo fokusira stvarnost na koju smo poprilično oguglali. Pasionirani pošiljaoci šaljući priloge: oglase, fotografije, analize, sveubuhvatno bogate našu arhivu pisanja i ponašanja.

Ništa manje nije zanimljivo ni ispitivanje javnog mnenja, odnosno naše ankete na pitanje ‘’Šta Srbiji treba da postane normalna država?’’, od deset ponuđenih odgovora na prvom mestu je: ,,da konačno Srbija bude pravna država i da nema više korupcije i kriminala’’(20,52 odsto), „prestanak zapošljavanja po partijskoj opredeljenosti (18,52 odsto), „Obrazovaniji građani’’ (16,95 odsto), na drugom: ‘’Da država stvori uslove da građani više rade’’(16,80 odsto), pa tek onda sledi: ‘’ulazak u EU ne po svaku cenu’’(13,74 odsto). Dakle, ovo je svojevrsna slika našeg mentaliteta.

Ako bi neki ‘’patriota’’ poručio posle petoktobarskih promena sadašnjoj i bivšoj vlasti zbog isporučivanja naših građana Haškom tribunalu i svim koji se smatraju saradnicima ‘’Gorećete u Paklu’’ na ovom sjajnom ‘’ogledalu’’ jednog, ali sveprisutnog dela stvarnosti sačekaće ga odgovor: – Nadam se da je to istina, jer u Raju uopšte ne bi bilo zabavno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari