Vršnjačko nasilje u niškoj osnovnoj školi “Dušan Radović”, učeniku polomljen nos 1

Učenik sedmog razreda niške osnovne škole “Dušan Radović” D. C. (13) zadobio je prelom nosa nakon što ga je pesnicom u glavu udario drug iz odeljenja posle prepirke sa drugim učenikom oko toga gde će ko da sedi u učionici, saopštila je porodica učenika.

Prema dostupnim informacijama, slučaj vršnjačkog nasilja dogodio se 15. decembra popodne, u učionici, tokom školskog odmora, a incident je prijavljen i policiji i prosvetnim organima.

Disciplinska kazna učeniku koji je povredio D. C. još uvek nije izrečena jer je, kako su naveli u školi, “u toku utvrđivanje činjeničnog stanja”.

“Pitao sam jednog druga da sedimo zajedno, gurkali smo se oko mesta i u jednom trenutku smo se sapleli i zajedno pali. Onda je došao taj drugi drug iz odeljenja i rekao mi: ‘Šta ga guraš?’, udario me tri, četiri puta pesnicom po glavi i rukama. Pokušao sam da se odbranim, pa sam ga i ja udario, ali sam onda dobio jak udarac u nos zbog čega je krenula da mi teče krv”, rekao je D. C. novinarima.

Otac povređenog učenika M.C. je kazao da je bio u šoku jer ga škola nije obavestila o incidentu, već su za njega saznali kada je sin došao kući sa povređenim nosem.

On kaže da je njegov sin pregledan i sniman u UKC Niš, a potom pregledan u Zavodu za sudsku medicinu kako bi se tačno utvrdilo o kakvoj povredi se radi, te da je tamo konstatovan “prelom nosnih kostiju uz minimalno pomeranje prelomljenih okrajaka”.

Povreda je okarakterisana kao laka “na gornjoj granici te vrste povreda”.

Direktor škole „Dušan Radović“ Miodrag Plavšić rekao je da su o incidentu obavešteni policija, javni tužilac i Školska uprava, a obavljeni su razgovori sa učenicima i roditeljima.

“Ako se to okarakteriše kao nasilje trećeg reda, onda će se protiv učenika voditi disciplinski postupak, a ako se okarakteriše kao nasilje drugog nivoa, onda će se voditi vaspitni postupak”, rekao je Plavšić.

On je kazao da roditelji nisu obavešteni na vreme jer su učenici krili šta se dogodilo, a nastavnik je mislio da je reč o spontanom krvarenju iz nosa.

 Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari