Vrste usluga u domovima za stare 1Ilustracija Foto: EPA-EFE/MARISCAL

Pronalazak najboljeg doma za stare nije jednostavan i sastoji se od više koraka. Kad krenete da se raspitujete, jedna od stvari koja vas zanima je, naravno, cena. Međutim, saznaćete da ona nije jedinstvena već da se kreće u nekom rasponu od do, u zavisnosti od odabrane usluge. Koje sve usluge nude domovi za stare i kako one utiču na cenu.

Domovi za stare nude različite usluge. Cene se formiraju na osnovu nekoliko stavki. Jedna od prvih je vrsta smeštaja.

U domovima za stare nisu sve sobe iste. Postoje pojedinačne i deljene sobe. Uvek je najveće interesovanje za apartmane i jednokrevetne sobe.

Međutim, u poređenju sa dvokrevetnim, trokrevetnim i višekrevetnim sobama, one u kojima je korisnik sam su znatno skuplje. Cena može varirati i do 50 posto.

Primera radi, to znači da ako za višekrevetnu sobu treba da izdvojite 400 evra, jednokrevetna soba u istom domu za stare biće 600 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Ovo je samo ilustrativni primer, a za prave cene treba se raspitati u odabranim domu za stare.

Zašto se svi uvek interesuju prvo za jednokrevetne sobe i apartmane i da li su oni uvek bolji izbor u odnosu na deljene sobe?

Ako cenu stavimo po strani, upoređivanje jednokrevetne i višekrevetnih soba može se uraditi i po drugom osnovu.

Uzmimo za primer da tražite mesto u domu za stare za svog starijeg člana porodice ili srodnika. Ova potraga asocira vas na to kada tražite smeštaj na putovanju. Osim ako niste student željan društva, naravno da vam više odgovara vaš sopstveni nedeljeni prostor u hotelu ili apartmanu u poređenju sa deljenim sobama u hostelu. Tu ste sami, imate svoju privatnost i svoj mir.

Međutim, dom za stare je nešto sasvim drugo. Starijim osobama, naročito onima narušenog zdravlja, često više odgovara da budu u društvu. Mnogi se boje toga da budu sami, tako da im čak više prija da dele sobu sa nekim, umesto da budu sami u apartmanu. Ali, to nije uvek pravilo.

Da li je za korisnika doma za stare bolje da bude sam u sobi ili da je s nekim deli zavisi od njegovih želja, ali i od zdravstvenog stanja.

Osobe koje pate od demencije, koja je često praćena dezorijentacijom, anksioznošću i uznemirenošću, često je bolje da ne budu sasvim same, čak i kad se odmaraju.

Iako je osoblje doma za stare stalno tu, obilazi ih i pazi na njih, ipak se osećaju sigurnije kada je neko još tu sa njima.

Ko će s kim biti u sobi treba da ustanovi stručno osoblje u odnosu na zdravstveno stanje.

S druge strane, ima starijih osoba kojima više prija da imaju svoj zaseban prostor kad god to požele, da mogu da se izoluju i odmore.

U skladu sa njihovom željom i mogućnostima, za njih je najbolji smeštaj u zasebnim jednokrevetnim sobama i apartmanima.

Neki domovi za stare dodaju prefiks luksuzni uz opis smeštaja. Istina je da su zaista luksuzno opremljeni. Objekti su novi, moderno uređeni, nameštaj je nov i kvalitetan. Boravak u ovako lepo uređenom prostoru je veoma prijatan.

Kada birate dom za stare za nekog svog, ovakvo okruženje može vas privući jer za nju ili njega želite samo najbolje.

Međutim, pored lepe spoljašnjosti, važno je kakva je usluga. Na prvom mestu tu je odnos osoblja prema korisnica, njihova stručnost i predanost poslu. Iz toga proizilazi atmosfera koja vlada u ustanovi.

Činjenica da li su drugi korisnici zadovoljni može dovoljno da govori o tome da li je konkretni dom za stare vredan vaše pažnje i da li treba da ga uzmete u razmatranje prilikom odabira.

U svakom slučaju, treba imati na umu da je cena u ovim domovima za stare viša, a opravdana je boljom i modernijom opremljenošću.

Ipak, cena može biti viša ne samo zato što je dom za stare luksuzan, već i zato što zdravstveno stanje korisnika zahteva veću pažnju.

Stoga će vas uvek prvo pitati da opišete zdravstvene tegobe starije osobe za koju se raspitujete za mesto u domu.

Nepokretne osobe zahtevaju veće angažovanje, kao i teži hronični bolesnici. Ukoliko niste sigurni kako se cena formira u nekom domu za stare, direktno im zatražite da vam pojasne.

Ipak, neki starački domovi cene usluga formiraju isključivo u odnosu na vrstu smeštaja, a ne na nivo potrebne zdravstvene nege, s tim što u startu naglašavaju koji su njihovi kapaciteti i koju vrstu zdravstvenih usluga mogu da pruže.

Na primer, nemaju svi domovi za stare palijativnu negu. Ova usluga je veoma zahtevna i skuplja u odnosu na regularne usluge smeštaja korisnika doma.

Na veb-sajtu Oglasiko pronaći ćete dom za stare koji u najboljoj meri odgovara vašim kriterijumima i zahtevima.

Pogledajte detaljan opis svih usluga koje se nude, uporedite cene i saznajte sve pojedinosti koje vas zanimaju. Nakon što napravite uži izbor, krenite u obilazak dok ne donesete konačnu odluku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari