Vrtići u Vranju bez klima, deca se rashlađuju vodom 1Ilustracija Foto: Pixabay/mac231

Decu u vrtićima u Vranju rashlađuju vodom kad spavaju zbog rizika od pregrevanja, jer većina tih ustanova nema klimu, pokazalo je istraživanje Regionalne informativne agencije JUGpress.

Jedino vrtić „Bajka“ ima centralizovanu klimatizaciju i adekvatne uslove za boravak dece tokom letnjih meseci.

Deca u ostalim vrtićima borave u prostorijama gde temperatura, prema rečima zaposlenih, ponekad prelazi 30 stepeni.

U takvim uslovima, deca odbijaju da jedu, spavaju u donjem rublju, a vaspitači ih rashlađuju umivanjem na svakih dvadesetak minuta kako bi se sprečio rizik od pregrevanja.

Kada su budna, deca se usmeravaju na igre sa vodom kako bi se rashladila.

Novinarka JUGpressa je, uz dozvolu Predškolske ustanove „Naše dete“, obišla vrtiće u pratnji zaposlenog iz te ustanove i tom prilikom se uverila da deca spavaju u zamračenim i toplim prostorijama – kao što su je vaspitačice pre obilaska obavestile tražeći da ostanu anonimne.

Bebe su bile u pelenama, a deca u donjem rublju sa mokrom kosom.

Prema preporuci pedijatara, optimalna temperatura u prostoriji gde borave deca trebalo bi da bude između 24 i 28 stepeni Celzijusovih.

Tokom jula, crveni meteo alarm u Srbiji i Pčinjskom okrugu bio je upaljen nekoliko puta zbog ekstremno visokih temperatura, koje se očekuju i u avgustu.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije apelovao je da nadležni, a pre svega lokalne samouprave, hitno klimatizuju sve vrtiće i jaslice.

Roditelji su se u nekim vrtićima u Vranju organizovali i donirali klima uređaje.

Tokom letnjih meseci broj dece koja borave u vrtićima na teritoriji grada Vranja je smanjen, tako da pola objekata radi u julu, a druga polovina u avgustu.

U julu rade četiri vrtića – „Naše dete“, „Zvončica“, „Bajka“, „Čarolija“ i „Bambi“ u Vranjskoj Banji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari