vojskaFoto: FoNet/MOD Srbije

Vojni sindikat Srbije (VSS) saopštio je danas da zbog nebrige o potrebama pripadnika vojske i svakodnevnog mobinga, više od 45 odsto profesionalnih pripadnika vojske nije iskoristilo godišnji odmor od prošle godine, a oko 20 odsto čak ni odmor iz 2021.

U saopštenju VSS stoji da su dugogodišnje katastrofalno loše upravljanje ljudskim resursima, nebriga za potrebe pripadnika vojske, svakodnevni mobing, potpuno odsustvo empatije i savesti za poštovanje prava iz radnog odnosa, nepotizam, korupcija, sujete i sitni lični interesi pojedinaca u vrhu menadžmenta sistema odbrane, doveli do toga da Vojska Srbije nestaje i potpuno se gasi.

Iz Vojnog sindikata Srbije, kao jedinog reprezentativnog sindikata vojske, su rekli da svakodnevno dobijaju sve više pritužbi i zahteva za pravnu pomoć koji se odnose na najgrublje oblike kršenja zakona i propisa iz radnog odnosa.

„Više od 45 odsto profesionalnih pripadnika vojske nije iskoristilo godišnji odmor od prošle godine, a oko 20 posto njih, čak ni onaj iz 2021. Smene u organima unutrašnje službe i na bazama ka administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom produžuju se i traju dvostruko i trostruko više od planiranih, što dovodi do velikog psihičkog i fizičkog naprezanja angažovanog vojnog osoblja koje je sve više demoralisano i nemotivisano za ostanak u vojnoj službi“, naveli su u saopštenju.

Dodali su i da imaju i veliki broj primedbi zaposlenih na prekovremeni rad koji se ne evidentira jer višestruko prelazi zakonski dozvoljeni obim rada, a samim tim se i ne nadokađuje u skladu sa činjenično ostvarenim radnim vremenom.

Ukazali su i da podela stanova i rangiranje interesenata koji su aplicirali za rešavanje stambenog pitanja iz programa Vlade o stambenom zbrinjavanju pripadnika snaga bezbednosti već duže vreme stoji u mestu, iako se mnogima rate kredita uveliko odbijaju.

„Zanemarivanje i guranje problema pod tepih, godinama unazad, doveli su do toga da nam je vojska desetkovana, da je iz stroja u poslednjih pet godina otišlo preko 10.000 profesionalaca, a ono što nas dodatno opterećuje i veoma brine, je činjenica da će u naredne četiri godine i ovako nepopunjena vojska ostati bez više od 50 odsto trenutnog starešinskog kadra“, rekli su u sindikatu.

Ocenili su da će zbog sticanja prava na penziju, u naredne četiri godine, iz vojske otići svi podoficiri i oficiri do čina potpukovnika koji navršavaju 53 godine života i 40 godina penzijskog staža i da odliv kadra, ne prati adekvatna popuna.

VSS naveo je da na nagomilane probleme godinama ukazuju jer je jedini cilj ove sindikalne organizacije zadovoljan vojnik i jaka Vojska Srbije, ali da ne nailaze na razumevanje kod čelnih ljudi sistema odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari