VSSS Kragujevca protiv razrešenja Jugoslava Ristića 1Foto: Z.S.M.

Veće Saveza samostalnih sindikata Kragujevca (SSSK) osudilo je juče nameru predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisava Orbovića da raspusti najviši organ sindikata u Kragujevcu, jer nije podržao njegovu odluku da razreši Jugoslava Ristića sa mesta predsednika.

U saopštenju kragujevačkog sindikata se navodi da je Orbović predlog za raspuštanje Veća SSSK dostavio Predsedništvu SSSS.

„Formalni razlog je pronađen u činjenici da članovi Veća SSSK nisu podržali odluku Orbovića da razreši Ristića sa mesta predsednika SSSK i izaberu novog predsednika, jer po njegovoj oceni Ristić nije član sindikata”, navodi se u saopštenju sindikata u Kragujevcu.

Kako je u saopštenju objašnjeno, „apsurdnost ovakve tvrdnje Ljubisava Orbovića naišla je na zgražavanje svih članova Veća SSSK, posebno zato što je Jugoslav Ristić organizovao i predvodio najveće radničke proteste od početka 21. veka, što je ranije tvrdio Orbović, kao i značajno uticao na ostvarivanje radničkih prava u procesu privatizacije, trpeći ogromne pritiske”.

„Pravi razlozi su različiti vrednosni sistemi radničke borbe, koje zastupa Veće SSSK i Ljubisav Orbović. Postoje i drugi skriveni razlozi“, navodi se u saopštenju, ali se i koji su to razlozi.

Veće SSSK je juče pozvalo članove Predsedništva i Veća SSSS da ne podrže ovaj predlog Orbovića, podsećajući da je Veće SSSK osnovano 1905. i da je svoj rad prekidalo samo kada je bio zabranjivan rad sindikata tokom svetskih ratova.

„Sindikalisti Kragujevca neće ostaviti radnike Kragujevca bez zaštite, što bi se prestankom rada Veća SSSK dogodilo, niti priznati nelegitimne odluke”, istaknuto je u jučerašnjem saopštenju SSSK.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari