VST demantovao Udruženja tužilaca i sudija da sporo sprovodi postupak izbora javnih tužilaca 1Foto: FreeImages / Jason Morrison

Visoki savet tužilaštva je do danas izabrao 149 javnih tužilaca na svim nivoima, od kojih 75 u višim javnim tužilaštvima i 34 u osnovnim, saopštili su iz ovog saveta.

Dodali su da je u toku devet javnih konkursa za izbor 203 glavna i javna tužioca od čega je za 55 mesta konkurs raspisan upravo za beogradska osnovna javna tužilaštva.

Na ovaj način Visoki savet tužilaštva je reagovao danas saopštenjem na optužbe Udruženja tužilaca i sudija da sporo radi u postupku izbora javnih tužilaca.

Iz Visokog saveta tužilaštva su saopštili da je „javno iskazana zabrinutost Udruženja tužilaca i sudija u vezi navodne sporosti u izboru nosilaca javnotužilačke funkcije neosnovana, s obzirom da ista nije zasnovana na osnovu prethodnog strukovnog razgovora sa Savetom, ili pribavljanja tačnih informacija od istog.

Dodali su da je od dana konstituisanja Visokog saveta tužilaštva 10. maja 2023. godine, pa do danas, što čini tek nešto više od 16 meseci rada, Savet sproveo ili sprovodi ukupno 16 javnih konkursa za izbor glavnih javnih tužilaca i javnih tužilaca za ukupno 357 slobodnih mesta u svim javnim tužilaštvima, na koje se prijavilo ukupno 1.708 kandidata, kao i da ta slobodna mesta čine više od jedne trećine ukupnog broja nosilaca javnotužilačke funkcije u Srbiji.

Naglasili su da se samo za ova javna tužilaštva prijavilo 498 kandidata koji svi moraju proći kroz izbornu proceduru.

„Trenutno, glavni razlog nepopunjenosti u beogradskim osnovnim javnim tužilaštvima su ranije održani izbori za Više javno tužilaštvo u Beogradu u koje je, samo tokom 2024. godine, izabrano 45 javnih tužilaca, od kojih je 37 stupilo na funkciju, a koji su u najvećem broju upravo potekli iz beogradskih osnovnih javnih tužilaštava“, podvukli su u saopštenju.

Istakli su da iz navedenog jasno proizilazi da i pored izuzetno složenih poslova usklađivanja sa novim ustavnim i zakonskim okvirom putem donošenja i primene potpuno novog podzakonskog okvira od 18 podzakonskih propisa koje je Savet u ovom periodu doneo, da su izbori glavnihi javnih tužilaca prioritet kome je Savet uporedo bio i jeste posvećen.

Iz Visokog saveta tužilaštva su zaključili da neće kimentarisati odluku Ustavnog suda na koju se Udruženja tužilaca i sudija poziva, jer oni još uvek tu odluku nisu primili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari