Vučević na izložbi povodom 110 godina od Velikog rata: Arhiv jedne države je čuvar DNK zapisa naroda 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Kultura sećanja i pamćenja je neophodna ukoliko želite da idete u sigurnu budućnost i da razumete sadašnjost, a arhiv jedne države je čuvar DNK zapisa naroda, izjavio je danas premijer Miloš Vučević na otvaranju izložbe posvećene obeležavanju 110 godina od početka Velikog rata, koja je organizovana u Državnom arhivu Srbije.

Kako je naveo u toj instituciji se čuva sve ono što je deo identiteta nacije i istorijskih uspona i padova.

Vučević je istakao da ga impresionira što su dokumenti i telegrami koji svedoče o početku Velikog rata uspešno sačuvani u Državnom arhivu jer, kako je naveo, to nije bilo lako kada je zemlja prolazila kroz velike egzistencijalne izazove i ratove.

„Naša država je razorena nakon potpisivanja tih dokumenata, a onda je vaskrsla kao feniks i krenula ka slobodi“, dodao je Vučević.

Prema njegovim rečima cilj izlaganja važnih istorijskih dokumenata koji se čuvaju u Državnom arhivu Srbije je da mladi shvate zašto smo slobodarski narod.

Minitar kulture Nikola Selaković rekao je da je danas izloženo jedno „omanje parče papira, napisano na francuskom, kojim je započeli su užasi i rat u kome je malena Kraljevina Srbije izgubila 28 odsto svog stanovništva“.

Prema njegovim rečima istovremeno sa izložbom koja je danas otvorena u Državnom arhivu Srbije organizovane su izložbe posvećenje Velikom ratu u još 21 ustanovi kulture Srbiji i četiri u Republici Srpskoj.

Direktor Državnog arhiva Srbije Miroslav Perišić izjavio je da su Vučević i Selaković, od kada su stupili na svoje funkcije, tu instituciju obišli tri puta i da su samim tim državni funkcioneri koji su posvetili najviše pažnje njihovom radu.

On je u ime Arhiva Vučeviću poklonio kopiju telegrama objave rata Austrougarske monarhije Kraljevini Srbiji, koji je upućen iz Beča 28. jula 1914. godine.

U Državnom Arhivu Srbije od 23. jula do 28 jula izloženi su originali telegrama objave rata i ultimatuma koji je Austrougarska uputila Srbiji.

Telegram objave rata Srbiji nalazi se na Uneskovoj listi „Sećanje sveta“ kao jedan od najznačajnijih dokumenata u istoriji sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari