Vučević naljutio zaposlene u predškolskim ustanovama: Šta su mu poručili u pismu? 1Foto: Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije

Premijer Miloš Vučević bio je pozvan da u subotu dođe na protest radnika u predškolskim ustanovama koji je organizovao Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije, i da okupljenima objasni kome i za koliko procenata sleduje povećanje plate.

Umesto toga, premijer je juče, gostujući na TV Prva izustio da kaže da je „oko nekih vesti i protesta“ bilo zloupotreba, ali se ispravio i upotrebio termin da je bilo „nejasnih informacija“ i da je, osim za nastavnike, povećanje od 12 odsto ponuđeno i za vaspitačice odnosno „za sve one koji rade u predškolskim ustanovama sa grupama sa decom koja su direktno u sobama“.

Reagujući na ovu izjavu, Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja uputio je danas odgovor premijeru, u kome ga podseća da je izbegao sastanak na kome je sindikatima saopšteno da se Vlada predomislila i povukla ponudu da svim radnicima u predškolskim ustanovama poveća plate od 1. januara 2025. za 12 odsto.

„Imajući u vidu Vaše izjave u medijima, da je naš sindikat obmanuo svoje članove i zaposlene da će samo vaspitačima sa 7. stepenom plate biti povećane u ’vanrednom’ iznosu od 12 odsto, podsećamo Vas: da niste prisustvovali sastanku gde je ova ponuda bila izneta, da Vaši predstavnici nisu znali da odgovore na naša jasna pitanja, da niste odgovorili na upite više medija i novinara da razjasnite ponudu, da niste ništa napismeno uputili sindikatu i konačno, da se niste odazvali pozivu sindikata da predstavnik Vlade prisustvuje protestu u subotu, 28 septembra i sa govornice objasni sve detalje ponude i tako predupredi ’zloupotrebe i nejsnoće’“, poručili su iz Samostalnog sindikata premijeru.

Podsećaju ga i da „u sobama sa decom rade i servirke i spremačice i mnogi drugi u lancu organizacije posla, a u svrhu nege, brige, ishrane, zdravstavene zaštite, vaspitanja i obrazovanja dece“.

„Prema vašim najnovijim navodima se jasno vidi da je ponuda Vlade ista, a da se preko pojedinih medija stvara slika o nerazumnim sindikatima (koje čine više hiljada zaposlenih) koji bi da uruše ekonomiju cele države“, navodi se u dopisu.

Sindikat je zamolio Vučevića da im hitno pošalje agendu za sutrašnji sastanak u Vladi, „kako bi procenili da li je reč o pregovorima o zaradama ili o prilici da nam objašnjavate ko radi u sobama, te da u skladu s tim ekonomično raspodelimo naše vreme i resurse“.

Na sutrašnji sastanak su, podsetimo, pozvani i svi reprezentativni sindikati obrazovanja.

Za sredu, 2. oktobar najavljena je nova obustava rada u školama i protest u Beogradu, a četiri reprezentativna sindikata su saopštila da tog dana neće biti prijema dece u predškolske ustanove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari